google38a4670fad8f46f8.html
top of page
 • LinkedIn
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • Facebook

Marsa Abu Dabbab | Dutch

Marsa Abu Dabbab is een natuurlijk U-vormige baai aan de monding van de Abu Dabbab vallei, het ligt 35 km ten noorden van de stad Marsa Alam en is een aanrader langs deze kustlijn. Met verleidelijke azuurblauwe wateren en een prachtig zandstrand, herbergt het een uitzonderlijke reeks marine diersoorten waaronder schildpadden, dolfijnen en dugongs (zeekoeien).

Marsa Abu Dabbab | Luchtfoto - Credit @ Blue Ocean Dive Centers & Resorts

Marsa Abu Dabbab | Satellietfoto CNES - Credit @Google Earth


Marsa Abu Dabbab is vernoemd naar de Abu Dabbab-vallei, waarbij Marsa staat voor natuurlijke baai. Het midden van de baai heeft een combinatie van zanderige zeebodems en zeegrasweiden, met zowel naar het noorden als naar het zuiden riffen die dienen als bescherming tegen sterke stroming en golven. De baai zelf is relatief ondiep, variërend tussen 3 en 18 meter, maar als je eenmaal verder uit de kust gaat, loopt de zeebodem af naar een steile helling, die ongeveer 30-40 meter diep afdaalt. Waar de ondiepe wateren perfect zijn voor snorkelaars en zwemmers, zijn deze diepere wateren voor duikers om te verkennen, beiden kunnen voor zichzelf de rijke biodiversiteit van soorten in het gebied ontdekken.

Hawksbill schildpad (Eretmochelys imbricata)


Koraalriffen


Zowel de koraalriffen in het noorden als het zuiden bieden rijke habitats met een gevarieerde reeks veelkleurige vissen en harde en zachte koralen die bijdragen aan deze waardevolle ecosystemen. De riffen zijn de thuisbasis van zoveel vissen, onder andere; trekkervissen, barracuda's, anemoonvissen, koraalduivels, maanvissen, murenen, juffers, vlindervissen, steenvissen, papegaaivissen, schorpioenvissen, zeenaalden en zeepaardjes. De koralen variëren in vorm, grootte en kleur, de meest voorkomende in het gebied zijn vuur-, ster-, bel-, hersen- en leerkoralen, evenals gorgonen. Misschien nog spannender zijn de karetschildpadden die zich voeden, rusten en zwemmen in het gebied, met een grote kans om het hele jaar door een of twee van deze majestueuze wezens te observeren.

Koraalduivel Pterois volitans

Onderzoek naar koraalriffen | RED SEA MARINE ECOSYSTEMS PROJECT™


De zanderige zeebodem tussen de riffen en zeegrasweiden is de thuisbasis van verschillende soorten, waaronder de Halavi Guitarfish (Glaucostegus halavi), de Cowtail Pijlstaartrog (Pastinachus sephen), de Blauwgespikkelde pijlstaartrog (Taeniura lymma) en een lokale moeder en dochter hebben een adelaarsrog (Aetobatus narinari) gezien.

De Halavi guitarfish - Glaucostegus halavi

De cowtail pijlstaart - Pastinachus sephen


Zeegrasweiden


Zeegrasweiden zijn een van de belangrijkste ecosystemen op onze planeet. Door habitats, kraamkamers en voedsel voor de rijke diversiteit aan mariene soorten in stand te houden en te verschaffen, dragen ze bij aan een betere waterkwaliteit, het recyclen van nutriënten, de stabilisatie van sedimenten, evenals de productie van zuurstof en de beperking van de klimaatverandering. Hoewel het lijkt op grassen, is dit 'gras" in feite een bloeiende plant (ook wel angiosperm genoemd); het leeft volledig ondergedompeld in de ondiepe wateren van onze oceanen en gebruikt de energie van de zon voor fotosynthese. Hun stuifmeel wordt verspreid door waterbeweging door stroming, wind en getijden, maar ze hebben ook het vermogen om zich ongeslachtelijk voort te planten (zonder overdracht van stuifmeel). Horizontaal vermeerderen planten hun zaden in de omringende zanderige zeebodem. Zeegrassen zijn niet alleen productiever dan landbouwgrond, maar zijn ook nauw verbonden met koraalriffen en dienen als kraamkamer voor vele soorten schaaldieren en vissen, schildpadden, dugongs (zeekoeien) en weekdieren voeden zich ook rechtstreeks met de epifyctische algen die op deze bedden groeien.

Dugogn (zeekoe) - Dugong dugon - in Marsa Abu Dabbab

De dugong (zeekoe) (Dugong dugon) voedt zich voornamelijk op zeegrasweiden. Recente studies geven aan dat deze kieskeurige eters de voorkeur geven aan zeegrassen met een hoger stikstof- en minder vezelgehalte, zoals Halophile ovalis, de omgeving manipulerend om de regeneratie van deze snelgroeiende soorten aan te moedigen.

Onderzoek naar zeegrasweiden | RED SEA MARINE ECOSYSTEMS PROJECT™


Bij onderzoek zijn zeven soorten zeegrasweiden waargenomen in de regio Marsa Alam, waarvan de meest voorkomende Halophila stipulacea blijkt te zijn, die uitgestrekte monospecifieke weiden vormt in wateren tussen 6 en 45 meter. Andere soorten zeegras die door dugongs (zeekoeien) in de Rode Zee worden geconsumeerd, zijn onder meer: Halophila stipulacea, Halodule uninervis, Thalassodendron ciliatum, Cymodocea rotundata and Syringodium isoetifolium (Lipkin 1975).


Zeegras soorten gevonden in de regio Marsa Alam:

o Thalassia hemprichii

o Thalassodendron ciliatum

o Halophila stipulacea

o Halophila ovalis

o Halodule uninervis

o Cymodocea rotundata

o Syringodium isoetifolium


Soepschildpadden


Soepschildpadden (Chelonia mydas) staan erom bekend dat ze tijdens hun leven ongelooflijk lange afstanden afleggen, waarbij sommige individuen over hele oceanen reizen van hun voedselgebieden naar neststranden in de tropen en subtropen. Deze ongelooflijke oude wezens gebruiken het magnetische veld van de aarde als een onzichtbare kaart om over de oceanen en tijdens hun migraties te navigeren.


Marsa Abu Dabbab is de thuisbasis van meer dan 120 groene schildpadden en de meeste worden beschouwd als ingezeten schildpadden, die regelmatig worden waargenomen.


Als onderdeel van het RED SEA TURTLES PROJECT™ verzamelen we data van schildpadden - waarnemingslocaties, metingen, geslacht, activiteit en habitatgebruik. Dit monitoringprogramma voor zeeschildpadden omvat een programma op basis van kunstmatige intelligentie, waarbij de patronen op de wangen en rug van de schildpad worden gebruikt om individuen met de hoogste nauwkeurigheid te identificeren.

Soepschildpad Chelonia mydas

Programma voor monitoring en behoud van schildpadden | RED SEA TURTLES PROJECT™


Effectief zeebehoud voor zeeschildpadden is sterk afhankelijk van informatie over hun leefgebied en de verspreiding van schildpaddenpopulaties. Met behulp van foto-identificatie kunnen we de lichaamsdelen van individuen karakteriseren, hun bewegingen helpen begrijpen, waarnemingslocaties vastleggen en bepalen hoe we schildpadden het beste kunnen behouden. Via ons burgerwetenschapsprogramma hebben we een methode ontwikkeld waarmee ook u kunt helpen met deze identificaties, door uw waarnemingen te melden tijdens het snorkelen, duiken of zwemmen in het gebied.


Dugong (zeekoe) - Dugong dugon


Marsa Abu Dabbab is de thuisbasis van verschillende inwonende dugongs (zeekoeien). Deze zoogdieren zijn vreedzame en rustige dieren en hoewel ze te zwaar lijken, zijn ze in feite torpedovormig (met een breed midden, taps toelopend naar de kop en naar de staart). Ze zijn hydrodynamisch, zeer gespierd en kunnen tot 3 meter lang worden en tot 500 kg wegen. Het zijn uitsluitend bodemeters, die zich voornamelijk voeden met zeegras en waterplanten die ze ontwortelen door met hun snuit voren in de zeebodem te wroeten. De voorkeurshabitats omvatten warme en ondiepe kustwateren, met gezonde ecosystemen die de vereiste grote hoeveelheden vegetatie ondersteunen.

Dugong (Dugong dugon)

Zeegrasweiden zijn een essentiële voedselbron voor dugongs. Door zich te voeden met hele planten hebben een pad uitgegraven. Het meten van deze voedselpaden helpt ons hun favoriete dieet, bewegingen en activiteiten te begrijpen | RED SEA DUGONG PROJECT™

Dugongs komen regelmatig boven om te ademen, maar een dugong kan zijn adem tot 11 minuten inhouden, duiken om te eten, te verkennen, uit te rusten of te reizen. Een van de meest voorkomende Dugong-monitoringstechnieken is oppervlakteonderzoek | RED SEA DUGONG PROJECT™


Onze kennis van het sociale gedrag van dugongs is redelijk rudimentair. De gewoonten en habitats van dugongs maken ze moeilijk waar te nemen en het ontbreken van verschillende grootteklassen of duidelijk seksueel uiterlijk verschil, beperken de gegevens die worden verkregen door directe observatie. De enige definitieve lang aanhoudende sociale eenheid is de koe met haar kalf. Dugongs worden beschouwd als het meest bedreigde grote zoogdier op het Afrikaanse continent. In Oost-Afrika groeit de bezorgdheid dat ze met groot gevaar voor lokaal uitsterven worden bedreigd, tenzij onmiddellijke instandhoudingsmaatregelen worden genomen. Dugongs staan ​​vermeld in bijlage I van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) en worden wereldwijd geclassificeerd als 'kwetsbaar voor uitsterven' vanwege een bevolkingsafname van ten minste 25% in de afgelopen 90 jaar (IUCN, 2000). Hun habitatvereisten en trage reproductiesnelheid maken ze bijzonder kwetsbaar voor antropogene (menselijke) activiteiten en ze worden bedreigd door jacht, incidentele bijvangst, vervuiling, kustontwikkeling en ziektes. Als je het geluk hebt om met hen te zwemmen of duiken, volg dan de richtlijnen en regels hieronder.


Richtlijnen en regels voor duiken en snorkelen:


De afgelopen maanden hebben we hand aan hand gewerkt met de directeuren, duikorganisatie, managementteam en professionele duikers van Blue Ocean Diving Centers & Resorts, Hilton Nubian Resort Marsa Alam en Abu Dabbab Beach en Abu Dabbab Lodge om een alomvattend plan voor milieubeheer te ontwerpen en implementeren en om geactualiseerde maatregelen vast te stellen om de bescherming van de biodiversiteit van Marsa Abu Dabbab te verzekeren.

De professionele duikteamleden, zowel instructeurs als duikgidsen, hebben hun opleiding afgerond en nemen nu de bijgewerkte richtlijnen en regels op in hun dagelijkse activiteiten door middel van milieubriefings en door gasten digitaal milieubewustzijnsmateriaal te bieden in 12 verschillende talen. De training omvatte een nieuwe en innovatieve benadering om de ecosystemen en de belangrijkste soorten te beschermen door middel van onderwijs en burgerwetenschap.

Door hun lokale kennis aan te bieden en door zichzelf rechtstreeks te betrekken bij het burgerwetenschapsprogramma, het bewaken en beschermen van onze natuurlijke hulpbronnen, zullen de professionele duikers een cruciale rol spelen in de bescherming van het mariene milieu, waardoor het onderwijs over dit onderwerp naar een geheel nieuw niveau wordt gebracht.


Richtlijnen en regels

Download je GRATIS kopie in hoge resolutie in de E-Library

DOEN

 • Kennis is belangrijk; leer over het gedrag van dieren, ecologie en natuurbehoud.

 • Lees de instructie borden.

 • Neem deel aan mariene behoud programma's en luister goed naar (milieu)briefings; de lokale gids zal je vertellen wat te verwachten en hoe te reageren.

 • Draag je zwemvest en blijf veilig.

 • Maak veel foto's en Rapporteer waarnemingen.

 • Beperk je observatie tot maximaal 30 minuten. Verblijf korter als je het gevoel hebt dat het dier stress ervaart.

 • Tijdens het nestseizoen van schildpadden (april - oktober), volg de Code of Conduct and Best Practices in Turtle Nesting Areas.


NIET DOEN

 • Niet doen: dieren aanraken, berijden of achtervolgen.

 • Vermijd flitsfotografie waardoor een dier kan schrikken.

 • Vermijd het gebruik van selfiesticks in de buurt van dieren.

 • Gooi geen afval op het strand of over overboord. Gebruik de aanwezige vuilnisbakken.

 • Alle manier van vissen zijn verboden in het gebied.

 • Vermijd akoestische signaalgevers onder water.

 • Limiteer het gebruik van zonnebrandcrèmes en gebruik milieuvriendelijke producten.

 • Voer geen vissen of dieren.

Marsa Abu Dabbab is de thuisbasis van verschillende bedreigde diersoorten zoals groene schildpadden, karetschildpadden en dugongs. Het is dan ook een van de weinige locaties waar je bijzondere ontmoetingen met deze dieren kunt beleven. De aanwezigheid van deze dieren, evenals het brede scala aan aanwezige biodiversiteit en essentiële ecosystemen, maken deze baai tot een focuspunt van het behoud van de zee in de Rode Zee. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is het noodzakelijk om de gedragscode te volgen. Als u dit niet doet, leidt dit tot onomkeerbare schade aan de ecosystemen en bedreigt de gezondheid en het welzijn van deze belangrijke soorten.

We willen Blue Ocean Dive Centers & Resorts graag bedanken voor het leveren van "de van A tot Z operationele logitiek" aan ons team. Speciale dank aan het duikteam, Gigi en het operationeel managementteam, Kapitein Tawfik en zijn bemanning. We zijn enorm dankbaar voor de steun van het Hilton Nubian Resort Marsa Alam, Abu Dabbab Beach en Abu Dabbab Lodge.


Last but not least willen we onze oprechte dank en waardering uitspreken aan de heer Khaled Hamed - CEO van Blue Ocean en aan de raad van bestuur van de Abu Dabbab Group voor hun directe betrokkenheid en voortdurende steun aan ons werk voor het behoud van de zee.


Auteurs:

Starr Sams

Sophie Jones

Lina Hossam

Ahmed Fouad

RED SEA PROJECT™

Vertaling: Brigitte van den Broek


1,689 views

Recent Posts

See All
bottom of page