google38a4670fad8f46f8.html Ras Mohamed Nemzeti Park
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Ras Mohamed Nemzeti Park

A Vörös-tenger víz alatti gyöngyszeme, a Ras Mohamed


A Ras Mohamed Nemzeti Park, a Sínai-félsziget legdélebbi foka, már évtizedek óta elbűvöli a világ búvárait. Tucatnyi fantasztikus merülőhely csábítja vissza évről-évre a víz szerelmeseit. 1983-ban ez volt az első nemzeti park Egyiptomban, és az egyik első olyan terület, ami 2018 -ban felketült az IUCN Zöld Listájára , ezáltal világszerte elismerve az itt dolgozók természetvédelmi erőfeszítéseit, és a természetre gyakorolt pozitív hatásokat.


Sharm El-Sheikh városától alig 12 km-re (7.5 mérföld) található, és 850 km2 (328,2 mi2) területet foglal magába, amiből több, mint 340 km2 (131.3 mi2) a tengeren van, és abszolút védettséget élvez - az ott lévő összes korallzátonnyal együtt.


Egy biztos, a Ras Mohamed Nemzeti Park legmagasabb pontjáról letekintve a parti táj festőisége rabul ejt. Különböző sziklaformák, meredek hegyoldalak, és a megkövesedett koralltömbökből kinyúló karcsú földnyelv, ami élesen elválasztják a Vörös-tengernek ezt a részét a többitől. Nyugaton a Szuezi-csatornától, illetve keleten a Tirán-szoros és az Akabai-öböl közti területtől.

Ras Mohamed Nemzeti Park - CNES©


A park földrajzi helyzete nagyon kedvező, hiszen az erős áramlatok gazdaggá teszik a vizeket, és temérdek nyílt-tengeri és szirti halat vonzanak. A terület legfőbb jellegzetessége a kiterjedt partmenti korallzátonyok. Habár leginkább ez vonzza az ideutazókat, csak a park 12%-át látogathatják a turisták. A szárazföldi turizmus nagy részét, a kempingezést és néhány hajótúrát is közvetlenül a helyi beduin közösségek szerveznek sikeres koncessziós megállapodás alapján, mint hagyományörzők.

A Ras Mohamed Nemzeti Park több, mint 200 fajta korall otthona, amiből 125 fajta lágykorall. Ezen kívül él itt körülbelüll 1000 fajta hal, 40 fajta tengeri csillag, 256 féle tengeri sün több, mint 100 féle puhatestű, és 150 fajta rák. A Ras Mohamed Nemzeti Parkban lévő korallzátonyok sértetlenségét mi sem mutatja jobban, mint az a meghökkentő átlag, hogy az zátonyokon lévő élő korallok aránya több, mint 80%. Ez a szám az Akabai-öböl mentén átlagosan 11% és 63% között változik. A legmagasabb arány egyértelműen a Ras Mohamed Nemzeti Park védett területein található, ami mutatja az elmúlt 35 év kitartó munkájának a sikerességet.


Búvárkodás a Ras Mohamed Nemzeti Parkban:


A legkülönfélébb korallzátonyok találhatók a területen, a félreeső sekély vizű Sha’ab El Talaba-tól Marsa Bereika északi végén, a hosszú és mély függőleges falig, ahol akár több, mint 100 m mélyen is találhatók korallok, mint a Shark Observatory, Shark és Jolanda/Yolanda zátony.



Shark Observatory az északon húzódó obszervatórium szikla lábától a sekély vizű téglatest-formájú torkolat bejáratáig tart. A múltban itt elég volt lenézni a szikláról, és máris láttuk a cápákat, de a turizmus fejlődésének és a csónakok megjelenésének köszönhetően a cápák nagy része elköltözött.



Anemone City az egyik legszebb merülőhely a Ras Mohamed Nemzeti Parkban. A zátony meredek lejtője egy mély öbölben végződik, ahol több különböző platón sűrűn nőtt korallokat találunk. Rengeteg itt az anemona, és persze benne a hozzá tartozó anemona halak. A merülőhely rengeteg hallal is büszkélkedhet, különösen reggelente nagy itt az élet.


Shark Reef és Jolanda Reef

Amikor a búvárok a Sinai-ra gondolnak, az egyet jelent a Shark és Jolanda zátonnyal. Ez a két zátony valójában egy sziklának a két csúcsa, a Ras Mohamed partjánál amit keskeny csatorna választ el a szárazföldtől. Rengeteg korall nő a sziklafalon, és sűrű korallkertek élnek a sekélyebb részeken. A Shark Reef, a kettő közül keletebbre lévő, lenyűgöző korall-fallal büszkélkedhet az északkeleti és keleti oldalon, aminek meredek lejtője továbbvezet a Jolanda zátonyhoz. Viszont amiről a Jolanda híres, az nem is igazán a vivid tengeri élővilág, hanem a Jolanda roncs. Az elsüllyedt teherhajó, ami 1986-ban egy erős vihar miatt került a mélybe. Rakományából egy kevés még szétszórva látható a zátony körül.


A Ras Mohamed Nemzeti Park zátonyait világszinten is a legjobbak között tartják számon. Ez az elismerés leginkább annak köszönhető, hogy az itt lévő állat- és növényvilág csodálatosan sokszínű, a víz tiszta és meleg, a partól könnyen elérhető és lenyűgözőek a függőleges falak. A zátony olyan, mint egy színrobbanás, tele élettel, ami éles ellentétben áll a szomszédságában lévő terméketlen sivataggal. De a valóságban a sivatagban is gazdag az élővilág, csak leginkább éjszaka. Ezek az ökoszisztémák lényegében összefüggnek, és ezért egy egységként kell őket megőriznünk.



Authors:

Fordította:

Dénes Ágnes

RED SEA PROJECT™

49 views

Recent Posts

See All
bottom of page