google38a4670fad8f46f8.html Národní park Wadi El Gimal
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Národní park Wadi El Gimal

Updated: Jul 14, 2020

Národní park Wadi El Gimal se rozkládá na ploše zhruba 4,770 km2 pevniny a 2,000 km2 moře. Park sahá od členitých hřebenů východní pouště přes síť chráněných vádí (údolí), až po akvamarínové hloubky Rudého moře. Představuje integrovaný suchozemský a mořský ekosystém s širokou škálou stanovišť.

Wadi El Gimal je třetím největším vádí ve východní poušti vlévající se do Rudého moře a jedním z nejlépe vegetovaných vádí, s odhadovanou rozlohou 1476,7 km2. K parku patří i několik dalších důležitých vádí, jakými jsou Wadi Abu Ghosoun, Wadi El Ranga, a Wadi El Reada.


Wadi El Gimal je domovem rozmanité škály ptáků, zřídka se vyskytujících v jiných částech Egypta. Tato oblast je napříč egyptskými národními parky unikátní díky bohaté populaci dravých ptáků, včetně jednoho z celosvětově ohrožených druhů (Lappet-faced Vulture Torgos tracheliotus) a vzácného vymírajícího druhu (Lammergeyer Gypaetus barbatus). Ostrov Wadi El Gimal je hostitelem největší hnízdící kolonie Ostříže arabského na světě.

Ostrov Wadi El Gimal leží v rozmezí tří až sedmi kilometrů od pevniny. Jsou to nížiny s písčítými plážemi a vyvýšenými fosilními útesy, se zkamenělými koráli a horninami. Celá oblast kolem ostrovů jsou mělčiny s drsným morfologickým dnem. Jsou obklopeny dobře rostlými nízkými korálovými útesy ohraničenými snižujícím se písečným dnem. Za mělkými útesovými plochami se dno snižuje a je pokryto buď samotným pískem, pískem obrostlým mořskou travou nebo korálovými ploškami.

Wadi El Gimal Island - CNES©

Jedná se o největší povodí a pravděpodobně nejlépe vegetované vádí ve východní poušti. Oblast je obydlena kmenem Ababda, který dbá na svůj tradiční způsob života.

Ababda je severní kmen Beja žijící ve středím / jižním Egyptě. Tato oblast je vymezena, stejně jako další kmeny Beja, Rudým mořem a řekou Nil.

Jejich tradiční káva “Gabana” je ve Wadi El Gimal nutností. Gabana se vyrábí pražením kávových zrn nad ohněm, kterému Ababda říká “Rakia”, přidáním bylinek včetně zázvoru a kardamomu, poté vařením v hliněném nebo kovovém kotlíku a nakonec přidáním cukru.

V Národním parku Wadi El Gimal se nachází pět ostrovů. Ostrov Wadi El Gimal je největším a nejznámějším. Leží přímo vedle Ras Baghdadi na severním konci parku. Severovýchodně od Hamaty leží souostroví Qula’an, často nazývané Hamata Islands. Souostroví sestává ze čtyř ostrovů: Od severu k jihu, Siyal, Shawareet, Umm Al-Sheikh, a Mahabis Islands. Pátý, maličký ostrov se rozpíná od Hamata mangrovů, které jsou pravidelně při odlivu spojeny s pevninou. Zde rostoucí korálové útesy patří mezi nejúchvatnější na světě, z hlediska bujnosti vegetace a rozmanitosti druhů.

Národní park Wadi El Gimal pokrývá 60 km pobřeží Rudého moře a zahrnuje jak vodní plochu, tak pevninu. Podél pobřeží jsou ostrovy Wadi el Gimal, velmi zdravé korálové útesy, mangrovy, mořská dna pokrytá travou a řasami poskytující potravu pro ohrožené dugongy a karety obrovské, které hnízdí na pobřežích a ostrovech. V ústí Wadi El Gimal se mísí slaná mořská voda s tekoucím sladkovodním proudem a formuje tok s nízkou slaností, který podporuje růst rákosí. Ve vnitrozemí leží Gebel Hamata (1977 m), kde žijí gazely a kozorožci.

Národní park Wadi El Gimal je jedním z nejznámějších a nejatraktivnějších mořských národních parků v Egyptě. Park je velmi dobře chráněn řadou přísných zákonů o životním prostředí. Potápěčské lokality, kdysi království potápěčů výhradně na safari lodích, jsou nyní snadno dostupné na lodích denně vyplouvajících z Hamaty a Wadi El GImal. Patří mezi ně Hamata Islands, Sha'ab Makhsour, Abu Galawa, Malahi, Satayah, a Sha'ab Claude.


 

Přeloženo: Jana Samec

Fotografie © Ahmed Fouad

Delfíni (s laskavým svolením) Khaled Said©

Perutýn (s laskavým svolením) Salvatore Alesci©

Mapa ©SNES


268 views

Recent Posts

See All
bottom of page