google38a4670fad8f46f8.html Sinaj: Krajina a příroda v egyptské divočině
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Sinaj: Krajina a příroda v egyptské divočině

Půvab Sinaje je legendární. Jeho velkolepá krajina, bujná flóra a fauna a jedinečná historie už dlouho okupují představivost milionů lidí. Vysoké hory a vádí na jihu poloostrova skrývají úrodnou půdu, která živí nejrozmanitější populaci rostlin z celého Egypta. Zatímco lišky, zmije, ještěrky a želvy mají svůj domov na severu, pro nějž jsou charakteristické laguny a obšírné duny s jemným pískem.


Sinaj: Krajina a příroda v egyptské divočině: Nechme se přenést na Sinajský poloostrov prostřednictvím 150 úchvatných barevných fotografií. Tyto bohaté fotografie byly pořízeny během 160 km dlouhých pěších túr a terénních výletů. Vizuální příběhy ilustrují krvavě rudé hory, zvířata v přirozeném prostředí, ojedinělé stromy a květiny a prchavá vodní pásma. Zprostředkovávají drsnou krásu a nesmírnou zranitelnost, hojnost života a zároveň naprostý, zničující klid.


Výběr fotografií ze Sinaje: Krajina a příroda v egyptské divočině


Biolog a fotograf Dr. Omar Attum provádí výzkum divoké přírody na Sinajském poloostrově v Egyptě od roku 1998. Do "neskutečných pohledů" na Sinaj se zamiloval ve svých šestnácti letech. "Sinaj je taková učebnice dějepisu plná životních lekcí," říká Dr. Omar. "Je očividné, jak životní prostředí formovalo kulturu tamních obyvatel. Nachází se zde řada poučení o tom, co se stane s populací, pokud nadměrně využívá své zdroje a pokud se mění klima. Zároveň je to skvělá sonda do tajů divoké přírody, kterak se divočina přizpůsobila, aby na Sinaji přežila." V tomto rozhovoru se Attum dělí o některé ze svých živoucích zážitků ze Sinaje a sdílí své nadšení z této odlehlé ohrožené přírodní rezervace.


Kniha Sinaj: Krajina a příroda v egyptské divočině vystavená v knihovně The American University v Káhiře


Co o knize řekli čtenáři:

"Jedná se o fascinující knihu, která prostřednictvím nové nevšední perspektivy odhaluje víc a víc kouzel Sinaje, která dosud nebyla objevena. Autorova láska k přírodě, jeho pronikavé umělecké vidění a zamilovanost do Sinaje se společně odrážejí v obrovském úsilí, které vynaložil k zachycení tohoto bohatého obrazového dokumentu a sdílel jej s veřejností." - Sherif Baha El Din, Ochrana přírody, Egypt


"Fotografie biologa Omara Attuma odhalují mimořádnou krásu přírody na Blízkém východě. Jeho snímky jsou ohromující a překvapivé. Tato kniha změní vnímání všech, kteří dostanou možnost v ní listovat. Omar má vzácný dar spojit odborné znalosti s uměleckým pohledem." - Pam Spaulding, držitel fotografických cen


"150 nádherně komponovaných fotografií... vytváří z tého pouště malebnou, okouzlující krajinu. Díky této knize můžete zůstat doma a přitom si užívat egyptskou Sinajskou poušť bez drsných živlů!" -Georgina Lockwood, Africa Geographic.


Čtěte víc:

Autor: Dr. Omar Attum

Článek a fotografie: ©Omar Attum. Všechna práva vyhrazena.



O autorovi:

Získal jsem doktorát na univerzitě v Louisville, k čemuž jsem více než rok žil v Egyptě, kde jsem se věnoval terénní práci zaměřené na to, které druhy přežijí dezertifikaci. Poté jsem byl zaměstnán v Zoological Society of London, abych v Saúdské Arábii studoval populace gazel navrácených do volné přírody. Dva roky jsem také žil se svou ženou a dcerami v Jordánsku jako stipendista Fulbright programu, kde jsem studoval problematiku ochrany velkých savců ve vyprahlém prostředí, biodiverzitu krajin a dynamiku rybích společenstev v Rudém moři. Nedávno jsem byl stipendistou ACOR-CAORC a studoval jsem biologickou rozmanitost archeologických nalezišť v Jordánsku.



Překlad: Jana Samec


103 views

Recent Posts

See All
bottom of page