google38a4670fad8f46f8.html Jaké to je být stážistou v RED SEA PROJECT™
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Jaké to je být stážistou v RED SEA PROJECT™

Updated: Mar 14, 2022

RED SEA PROJECT™ jsem objevila na začátku srpna 2021. Jako nadšená ochránkyně životního prostředí, která na univerzitě studovala geografii a pracovala s několika různými organizacemi: od IUCN, přes marketingovou strategii pro Think Pacific, až po Fiji National Ocean Plan a My Carbon Zero, nevládní organizaci zabývající se emisemi uhlíku, jsem se nadchla možností práce související s ochranou moří. Ředitel RED SEA PROJECT™ mě před mým příjezdem seznámil s výzkumem a činnostmi, které budeme provádět, podrobně mi vysvětlil jednotlivé aspekty projektu a poskytl mi základní informace potřebné pro někoho, kdo nikdy předtím v Egyptě nebyl.


Sophie Jones - Junior vědecký pracovník | RED SEA PROJECT™


Při nástupu do letadla ze švýcarské Ženevy jsem byla nervózní a zároveň jsem se těšila na příjezd do Egypta. Ahmed Fouad - ředitel RED SEA PROJECT™ - absolvoval tříhodinovou cestu z Marsa Alam do Hurghady, aby mě vyzvedl. Okamžitě po příletu jsem byla seznámena s kulturou a pracovním prostředím. Jeli jsme do Národního oceánografického institutu nacházejícího se přímo na pobřeží, kde jsem měla možnost setkat se s Dr. Mahmoudem A. Radi Darem - ředitelem National Institute of Oceanography and Fisheries - NIOF.

Dr. Dar hovořil o nelegálním rybolovu a o potřebě komplexně řešit ochranu přírody v Rudém moři. A to vzájemně se všemi ekologickými organizacemi působícími v rudomořských oblastech, aby bylo dosaženo účinné ochrany. Dr. Mahmoud strávil svůj život praktickou prací v oblasti ochrany mořského prostředí, věnoval čas, energii a úsilí rozvoji tohoto sektoru; s cílem chránit rozmanité ekosystémy a klíčové druhy Rudého moře - mnohé z nich jsou pro tuto část světa endemické. Po tomto setkání mě Ahmed vzal na návštěvu akvária NIOF a muzea Hameda Gohara.



Navštívila jsem výstavu, která zobrazuje práci a vybavení nejstaršího mořského biologa v Rudém moři, s exempláři pocházejícími z roku 1933. Mohu jen říci, že jsem ráda, že jsme se nepotápěli se stejnou výstrojí jako v polovině 19. století!

Stará fotografie ze sbírky profesora Hameda Gohara, na níž egyptští rybáři loví mořskou krávu. Foto s laskavým svolením Národního institutu oceánografie a rybolovu - NIOF | Výzkumná stanice Hameda Gohara


Byla jsem trochu nejistá, co dále očekávat. Při průjezdu Hurghadou jsme zastavili na ochutnávku egyptské speciality (tradičního falafelu podávaného s egyptským chlebem a zeleninou). Brzy poté jsme opustili ruch velkého města a ráj pouličních prodejců a vyrazili do pouště. Po mé levici se táhlo moře na míle daleko a po pravici se skvěly zvlněné písečné kopce. Dokonce i vůně vzduchu byla jiná. Jakmile zapadlo slunce, nad našimi hlavami se objevily miliony hvězd i Mléčná dráha. Později večer jsme dorazili do Marsa Abu Dabab, terénní stanice projektu RED SEA PROJECT™, malé zátoky 30 km severně od městečka Marsa Alam.


Poté, co jsem procestovala celý svět, mi Abu Dabbab Divers Lodge, ve níž jsem měla být ubytována, připadala luxusní, s malými bungalovy a příjemným personálem, vzdálená jen dvě stě metrů od pláže.


Pláž, jak jsem zjistila druhý den ráno, se nacházela v přírodním zálivu ve tvaru písmene U, s křišťálově čistou tyrkysovou vodou a korálovými útesy po obou stranách, které nabízely dokonalou ochranu pro všechny mořské druhy, o jejichž ochranu se snažíme. Při ranním plavání mě překvapily želvy i rejnoci - nečekala jsem, že se s nimi setkám během prvních pěti minut po vstupu do vody.


Workshop o transektových liniích a výzkumu dna a praktický sběr dat na zkoumání mořských trav.


Ačkoli někomu mohou tři týdny zde připadat dlouhé, Ahmed i já jsme si uvědomili, že to není příliš dlouhá doba na to, abych se naučila a prozkoumala vše, kvůli čemu jsem sem přijela. Oba jsme chtěli využít můj čas co nejlépe, což znamenalo naučit se vše o fungování organizace a pomáhat s různorodými úkoly, které je potřeba denně plnit.

Od praktického sběru dat při výzkumu mořské trávy, měření želv a zaznamenávání jejich výskytu, až po spolupráci s místními hotely při školení zaměstnanců. Ačkoli každý den byl pro mě novou zkušeností, zjistila jsem, že tyto činnosti znásobily mé porozumění a povědomí o tom, jak organizace funguje v terénu, a také prohloubily můj zájem a nadšení pro mořské prostředí.

Monitorování mořských želv v Marsa Abu Dabbab


Jednou z nejdůležitějších každodenních činností, které tým RED SEA PROJECT™ vykonává, je sběr dat o želvách pro RED SEA TURTLES PROJECT™. Jedná se o pořizování fotografií a videozáznamů želv žijících v Marsa Abu Dabbab a na ostatních potápěčských lokalitách. Želvy jsou identifikovány prostřednictvím vzorů na jejich těle. K této identifikaci a sběru dat o želvách pomáhá také zaznamenání času a místa výskytu (hloubky a času), pohlaví, velikosti a druhu.

Průzkum korálových útesů v Sha'ab Sataya


Vyzýváme také potápěče dobrovolníky, aby činili totéž a zasílali své vlastní fotografie nebo videa do Reportu výskytu. Jeden den jsem strávila dvě hodiny plaváním po zálivu a hledala nové želvy k identifikaci. Celkově je cílem shromáždit co nejvíc údajů o želvách, zkontrolovat jejich stav a popsat aktivity, abychom lépe pochopili vzorce jejich životního stylu a vypracovali akční plány na jejich ochranu.

Monitoring dugongů - RED SEA DUGONG PROJECT™


Želvy nejsou jedinými místními obyvateli zálivu. Dalším vzácným druhem, který připlouvá hodovat mořskou trávu, jsou dugongové, jinak známí jako mořské krávy. Tito savci jsou nejen vzácní, ale také těžko nalezitelní a velmi obtížně identifikovatelní, protože jsou plaší vůči lidem i hlasitým zvukům (což je velký problém při výskytu rekreačních a průmyslových lodí). Předposlední den stáže jsem však měla to štěstí, že jsem spatřila hned dva dugongy. Jednoho z potápěčské lodi a druhého poté, co jsem jemně vklouzla do vody a dávala si pozor, abych neudělala žádný prudký pohyb. Zahlédla jsem jen hřbetní ploutev, jak se noří hlouběji do moře. S vědomím, jak vzácní dugongové jsou, to byl kouzelný zážitek.


K běžnějším, ale přesto vzrušujícím setkáním, která se přihodila při potápění na severním a jižním útesu, patřily síby skvrnité - matka s dcerou (jen o málo větší než moje předloktí) - které kolem nás několikrát propluly. Dalším oblíbeným tvorem, na kterého jsme narazili, byla takzvaná květáková medúza, neboli kořenoústka; tohoto majestátního, tekoucího tvora bych mohla pozorovat celé hodiny. Při potápění brzy ráno nebo pozdě odpoledne jsme naráželi na hejna chňapalů, skalár a kranasů, kteří se krmili v zapadajícím slunečním světle. Po celou dobu pobytu v Marsa Abu Dabbab jsem se v rámci kvalifikace PADI Advanced Open Water Diver zdokonalovala v rozeznávání ryb a učila se také potápět v jeskyních, hloubkách, v proudech a z pláže. Za dva týdny jsem se naučila tolik nových věcí. Nevím, jak budu vše vyprávět doma své rodině, až se vrátím!

Další klíčová část výzkumu RED SEA DOLPHINS PROJECT™ se týkala identifikace delfínů a jejich ochrany. Rudé moře je domovem šestnácti druhů delfínů. Osm z nich je pravidelně pozorováno: delfín skákavý, delfín Ehrenbergův, delfín dlouholebý, delfín pobřežní, kosatka černá, plískavice šedá (také delfín šedý, grampus šedý nebo delfín Rissoův), delfín indočínský a plejtvák Brydeův. Zbylých osm je považováno za vzácné.

Představení vzácných i běžných druhů kytovců v Rudém moři a kodex chování při potápění nebo šnorchlování v místech jejich výskytu.

Delfíni dlouholebí (Stenella longirostris) Monitorování a pozorování


Dvě nejdůležitější lokality pro pozorování delfínů dlouholebých (Stenella longirostris) jsou Sha'ab Samadai a Sha'ab Sataya. Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla zúčastnit nočního výletu do Sataya a tyto delfíny pozorovat a rozeznat.

Když jsem na nočním výletě spala na palubě, probudilo mě vycházející slunce, které zbarvilo oblohu do nádherné oranžovožluté barvy. Ahmed už byl vzhůru a dalekohledem sledoval obzor a hledal delfíny. Já jsem se k němu přidala a celé dopoledne jsem dávala pozor, kdy se v tyrkysovém moři objeví jejich hřbetní ploutve.

Konečně jsme je spatřili a vyrazili se zodiakem k hejnu. Už jsme si vysvětlili, jak se chovat a bezpečně s delfíny plavat, abychom si mohli prohlédnout tyto neuvěřitelné tvory přímo ve vodě. Udržovali jsme dostatečný odstup, šnorchlovali vedle delfínů, pozorovali jejich hravou, uvolněnou náladu a opět se snažili získat záběry, abychom je později mohli identifikovat.


Po více než dvou hodinách plavání a pořizování podvodních snímků pro identifikaci delfínů, kteří se ve vodě pohybovali tak přirozeně a bez námahy, jsem byla vyčerpaná - ale na vrcholu života. Nejenže jsem si zaplavala s delfíny, ale také jsem tyto jedince identifikovala, což pomůže projektu RED SEA PROJECT™ lépe porozumět jejich pohybu a připravit další kroky v jejich ochraně.

Během své stáže jsem se připojila k dvoudenním výletům do Sha'ab Samadai. Potápěli jsme se v jeskynních převisech, pozorovali klauny, kteří se schovávali v sasankách, a znovu plavali s delfíny. Před ponory i mezi nimi jsme turistům na lodi představili kodex chování v blízkosti delfínů a různé druhy těchto savců, které se mohou v Rudém moři vyskytovat. Řeč byla i o tom, jak pracujeme na jejich ochraně.

Můj poslední ponor v Sha'ab Samadai byl zakončen nezapomenutelným zážitkem: mladá kareta pravá se po nádechu na hladině ponořila do hlubin, aby si prohlédla potápěče se vzduchovými lahvemi. Uvědomila jsem si, že se jednalo o dosud neidentifikovanou želvu, natočila jsem ji a pojmenovala "Alexander" po svém bratrovi. Doufám nejen, že se mu daří dobře, a také doufám, že budu moci pokračovat v práci na ochraně želv i delfínů zde v Rudém moři, spolu s RED SEA PROJECT™.


Poslední den jsme strávili návštěvou národního parku Wadi El Gemal, a zároveň jsem se zdokonalovala ve freedivingu. Plavali jsme podél bariérových útesů přímo u nedotčené písečné pláže. Při sledování západu slunce se svým učitelem a přítelem Ahmedem jsem plně pochopila, proč je RED SEA PROJECT™ tak důležitý. Toto neuvěřitelné místo potřebuje co největší ochranu, uznání a konzervaci, aby se bohatým a rozmanitým mořským druhům mohlo i nadále dařit a aby i ostatní návštěvníci mohli spatřit tyto zázraky přírody stejně jako já.

Po neuvěřitelných třech týdnech jsem odjížděla velmi smutná. Když jsem se loučila s personálem hotelu, týmem potápěčského centra a svým nyní již dobrým přítelem Ahmedem, nejenže jsem se toho hodně naučila, ale také jsem si zde v Marsa Alam vybudovala rodinu.


Proto bych tuto zkušenost ráda doporučila každému, kdo má tu možnost spolupracovat s RED SEA PROJECT™. Mohu vás ujistit, že se jedná o důvěryhodnou, bezpečnou a vzdělávací zkušenost, stejně jako o vynikajícně organizovanou a přátelskou organizaci, která se snaží ze všech sil budovat efektivní ochranu, vzdělávat a provádět výzkum všech němých obyvatel Rudého moře.


Na závěr bych také ráda poděkovala Ahmedu Fouadovi za to, že byl skvělým učitelem a parťákem při potápění a věnoval mi čas, aby se podělil o své cenné znalosti a zkušenosti s ochranou přírody v Egyptě.


Autor:

RED SEA PROJECT™


Překlad:

95 views

Recent Posts

See All
bottom of page