google38a4670fad8f46f8.html Krab bělostný
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Krab bělostný

Krabi bělostní jsou roztomilí korýši, které je obtížné spatřit, protože jsou pískově zbarvení a světlí. Jejich pronásledující černé oči jim dodávají mimozemský vzhled. Pohybují se sem a tam velmi rychle a mrštně. Pravděpodobně je uvidíte jen za soumraku nebo v noci. Krabi prohledávají pláž a hledají chutné věci k jídlu. Jednou za rok, když se vylíhnou mořské želvy, si užívají speciální hody. Stahují mláďata dolů do svých podzemních nor a pohlcují je.


Můžete si všimnout vstupních otvorů krabí nory velikosti golfového míčku v suchém písku nebo v písečných dunách. Obzvláště fascinující je sledovat, jak krabi stavějí (nebo opravují) své domovy. Krab vynáší násosy písku v klepetech a odhazuje je od otvoru nory.

Později krab "zadupe" vynesený písek a pomocí klepítek uhladí povrch. (Naproti tomu jiné druhy vynášejí písek v podobě malých kuliček a nechávají je rozptýlené kolem vchodu). Krabí stopy také jasně označují vchod do nory. Některá doupata mohou být zakryta kopulemi písku. Je zřejmé, že někteří krabi mají sklon k maskování svého domova více než ostatní.


Doupě může svažovat dolů pod úhlem 45 °, na konci tunelu je vybudovaná chodbička, v níž se krab otáčí. Tunel je postaven z mokrých zrn písku, aby se nezhroutil. V zimě krabi přezimují ve svých norách a „zadržují dech“ po dobu šesti týdnů ukládáním kyslíku do specializovaných vaků u žaber.


Pokud nehibernuje, musí krab bělostný pravidelně zvlhčovat žábry za účelem dýchání i reprodukce. Tvor nechává trochu mořské vody v průduškových komorách. Když je třeba tuto zásobu vody doplnit, krab se přiblíží k pobřeží a stojí tam, dokud se přes něj nepřeplaví vlna, která by ho dostatečně promočila. Potom se krab vrací zpět na horní část pláže.


K páření dochází na písku nebo v norách a samice snáší vajíčka do vody, přičemž někteří vědci naznačují, že k tomu dochází při přílivu kolem úplňku. Larvy ve vodě driftují po dobu čtyř až šesti týdnů, jsou kořistí malých ryb a jiných vodních tvorů, dokud se ty, které přežijí (velikosti jablečného jádra), nevrátí do písku.

Krab bělostný má několik predátorů, ale hlavní nebezpečím je člověk. Stavění domů u pláže a užívání pláže lidmi může vyhnat kraby a zhutnit písek. To může mít negativní dopad na nory. Potřebná vlhkost písku zmizí, bude zničena vegetace a dojde ke znásobení eroze z vln. Naštěstí nepolapitelný a dobře přizpůsobený krab bělostný zůstává živou součástí ekologie pláží Rudého moře a stojí za to vynaložit další úsilí, aby ho bylo možné i nadále vystopovat a vidět v akci.

 

Nepřehlédněte:

  • Klasifikace: Genus Ocypode quadrata; Family Ocypodidae.

    • Todd Ballantine, Tideland Treasure.

    • Peter Meyer, Nature Guide to the Carolina Coast.

    • Carol M. Williams, Beach Bountiful: Southeast

Autor / fotografie ©: Ahmed Fouad

Přeložila: Jana Samec

183 views

Recent Posts

See All
bottom of page