google38a4670fad8f46f8.html
 
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Kosatka dravá (Orcinus orca)

Updated: Feb 12

Kosatka dravá, známá také jako velryba zabiják, je ze všech mořských savců nejvíce rozšířená. Kosatky se nacházejí ve všech světových oceánech. Jsou největšími zástupci čeledi delfínovití. Nejčastěji se vyskytují ve vodách s vysokou produktivitou, v pobřežních oblastech nebo nad kontinentálními šelfy.


Kosatky jsou všeobecnými jedlíky, kteří konzumují ryby, tuleně a lachtany, delfíny a sviňuchy, žraloky a rejnoky, velryby, hlavonožce (chobotnice a olihně), mořské ptáky a další. Některé kosatky se specializují na konkrétní kořist a ukázalo se, že jsou vybíravými strávníky! Jakmile si osvojí, čím se živí jejich rodina, pravděpodobně nebudou experimentovat a stravu měnit.

Kosatky jsou většinou černé s bílými spodními stranami a bílými skvrnami u očí. Mají také šedou nebo bílou záplatu za hřbetní ploutví. Tato značení se mezi jednotlivci a populacemi značně liší. Mohou vážit až 11 tun a dožívají se mezi 30 až 90 lety.

Identifikační kritéria | Kosatka dravá (Orcinus orca)


Kosatky jsou vysoce společenské a většina z nich žije v sociálních skupinách zvaných mateřská linie, stádo nebo klan (skupiny příbuzných jedinců viděné společně více než polovinu času). Jednotlivé velryby mají tendenci zůstat ve svých původních skupinách složených z matky a potomků (liniích). Stáda se obvykle skládají až ze 20 zvířat a větší skupiny (klany) se někdy tvoří pro dočasné sociální interakce, páření nebo sezónní koncentraci kořisti.

Kosatka dravá Orcinus orca | Lov

Kosatky dravé v Rudém moři:


Kosatka byla několikrát spatřena i v Rudém moři. Místní rybáři viděli kosatky, jež znali z ilustrací, a to hned dvakrát ve chráněné mořské oblasti Farasan v Saúdské Arábii: v roce 1992 u ostrova Sumair, v roce 1994 na Abalatských ostrovech.


Skupina šesti kosatek byla 6. května 2004 spatřena a vyfotografována posádkou lodi „Odyssey“, 10 km od eritrejského pobřeží. K dalším dvěma střetům došlo na Farasanských ostrovech; v prvním případě (únor 2015) kosatky viděly dvě pohraniční stráže na pravidelné misi asi 5 km západně od ostrovů. Pozorovaly a vyfotografovaly skupinu kosatek, které plavaly velkou rychlostí, ale podrobnosti o velikosti a složení skupiny nejsou známy. Druhý výskyt zaznamenali rybáři v lednu 2017 u ostrova Salubha. Jednalo se o skupinu 3-4 zvířat. Nejnovější zprávy odkazují na leden 2021, kdy byla viděna kosatka při lovu potravy poblíž Saúdské Arábie.


Vzhledem k tomu, že kosatky jsou jedněmi z nejznámějších mořských savců, a to díky jejich charakteristickým snadno rozpoznatelným černobílým tělům, zjevná nepřítomnost druhu v severním Rudém moři a jeho vzácnost v jižních oblastech podporuje názor, že se jedná o vzácného návštěvníka z Indického oceánu.


Autor:

Ahmed Fouad

Starr Sams

RED SEA PROJECT™


Přeložila:

Jana Samec

Stáhněte si ZDARMA brožuru ve vysokém rozlišení „Delfíni a velryby Rudého moře“ z naší E-knihovny v sekci Red Sea Dolphins Project.


Reference:

- NOAA Fisheries

- IUCN Red List

Kytovci z Rudého moře - Publikace technické řady CMS č. 33

- Baldwin R (2003) Velryby a delfíni z Arábie. Mazoon Printing Press LLC, Muttrah, Ománský sultanát.


34 views0 comments