google38a4670fad8f46f8.html
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
Writer's pictureRED SEA PROJECT™

Obří "zapomenutá" rybářská síť vyzdvihnuta z oblasti Dolphins House

Příspěvek egyptského pobřeží Rudého moře, které se táhne o délce 1080 kilometrů, je pouze polovinou procenta národní produkce ryb v Egyptě. Naznačuje to, že toto důležité odvětví „rybolovu“ je na cestě k zániku. Snížení objemu produkce ryb je největší výzvou, které místní rybáři čelí.

Zhoršení rybolovu je hlavní hrozbou pro hospodářskou situaci místních rybářů. Zvyšuje nezaměstnanost v těchto komunitách, což je přímým důsledkem nadměrného rybolovu. Zhoršení rybolovu je způsobeno zejména špatným hospodařením s přírodními zdroji, zejména v oblastech s vysokou environmentální hodnotou, jako jsou ostrovy a útesy na moři.

100 m dlouhá "zapomenutá" rybářská síť byla odstraněna lodí Emperor Superior dne 16. října 2020 z oblasti Sha'ab El Erg - Hurghada, Rudé moře


Náhlé rozšíření používání velkých sítí, lovu jedem, zbraněmi, dynamitem a elektrickými šoky, které jsou zákonem zakázány, vedlo k bezprecedentnímu zhoršení stavu ryb a mořských želv, které jsou páteří zdejšího cestovního ruchu a zároveň činí Rudé moře nejrozsáhlejší z hlediska biologické rozmanitosti.

Rybářské lodě ze Suezu a dalších oblastí mimo guvernorát Rudého moře (zejména po zničení rybolovu v Manzale a Bardawilu) směřují k likvidaci přírodních zdrojů Rudého moře pomocí vlečných sítí a dalších destruktivních metod.

Sítě plavící se v hlubinách Rudého moře ničí vše, co jim stojí v cestě, a zachytí ryby všech velikostí a hmotností. Sítě ničí korálové útesy a místním rybářům nezbývá žádný prostor k lovu způsoby, které byly vždy vyvážené a udržitelné.

V pátek 16. října 2020 byli potápěči a posádka safari lodě Emperor Superior donuceni k akci a odstranili 100 metrů dlouhou rybářskou síť na velmi oblíbeném potápěčském místě Sha'ab El Erg (Dolphins House). Bohužel, několik ryb a korálů již nebylo tou dobou možné zachránit. Potápěčům se podařilo akci zaznamenat, síť odstranit a vše nahlásit orgánům.


Velké díky všem zúčastněným a zvláštní poděkování egyptskému námořnictvu a pobřežní stráži za jejich obrovské úsilí o ochranu přírodních zdrojů a za jejich okamžitou reakci na nezákonný rybolov. Důrazně doporučujeme hlásit jakékoli podezřelé rybolovné činnosti, zejména v potápěčských lokalitách, námořnictvu a pobřežní stráži. Budeme i nadále usilovat o ochranu přírodních zdrojů Rudého moře a přijmeme veškerá opatření nezbytná k jejich ochraně.


Fotografie: Roland Ambauen

Překlad: Jana Samec

RED SEA PROJECT™


 

ZAPOJTE SE

Pokud v Rudém moři narazíte na jakékoli velké odpadky nebo odhozené rybářské sítě, hodně by nám pomohlo, kdybyste s námi tyto informace sdíleli. Tyto informace nám pomohou lépe chránit Rudé moře. Někdy je obtížné určit přesnou polohu nebo rozměr sítě. K potvrzení těchto hlášení vás žádáme, abyste přidali fotografii nebo krátké video nebo přidali odkaz, který nám umožní jejich stažení. Vaši zprávu budeme sdílet s našimi partnery a členy komunity a podle toho zajistíme její vyčištění.

22 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page