google38a4670fad8f46f8.html Žralok velrybí (Rhincodon typus)
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Žralok velrybí (Rhincodon typus)

Žralok velrybí (Rhincodon typus) je nevětší žijící ryba a nekytovcovité zvíře na Zemi. Navzdory jejich matoucímu jménu to NENÍ velryba, nýbrž největší žralok! Velcí dospělí jedinci jsou obvykle mezi 10–12 metry dlouzí, ale byly zaznamenány i exempláře v maximální délce 18 metrů. Odhaduje se, že se dožívají mezi 80–130 lety.

Mají velmi velká ústa v přední části své široké ploché hlavy (na rozdíl od mnoha jiných žraloků, kteří mají ústa na spodní straně jejich hlav). Mají zaoblený čenich a malé oči s průduchy (používané při dýchání) umístěné těsně za očima. Jejich ploutve zahrnují: 2 hřbetní ploutve (na zadní straně), 2 prsní ploutve (po stranách), 2 pánevní ploutve, jednu řitní ploutev a ocasní ploutev s mnohem větším horním než dolním lalokem.

Žraloci velrybí mají výrazný bílošedý, skvrnitý a pruhovaný vzor na tmavě šedé kůži, takže jsou velmi dobře identifikovatelní. Nejen dle velikosti, ale i podle kůže. Toto vzorování je pro každého jednotlivce jedinečné, stejně jako lidské otisky prstů. Rozmístění skvrn se často používá ve studiích při identifikaci fotografií.


Nedávný výzkum odhalil mnoho nových informací o tomto druhu. Například studie z roku 2020 zjistila, že žraloci velrybí mají dermální dentikly (šupiny), nacházející se obvykle na kůži žraloků, na povrchu očních bulv, aby chránily oči před poškozením. Navíc jsou schopni zatáhnout oční bulvu zpět do oční jamky, aby ji ochránili před poškozením.

Navzdory své enormní velikosti se velrybí žraloci živí filtrováním vody, mají malé zuby, ale nekousají ani nežvýkají potravu. Jejich způsob krmení spočívá v nasávání mořské vody při plavání, následném prosévání a filtrování malých ryb, chobotnic, korýšů a krevet a dalších planktonních organismů přes jejich žaberníky. Tyto žábrovky jsou štětinaté struktury v ústech žraloka skládající se z tisíců štětin dlouhých asi 10 cm, které zachycují malé organismy, které pak žralok spolkne. Voda je poté vypuzována přes 5 žaberních štěrbin. Odhaduje se, že jejich ústa mohou dosáhnout velikosti 1,5 metru a při krmení mohou velrybí žraloci každou hodinu pojmout více než 6000 litrů vody. Často vyhledávají potravu na hladině, díky čemuž je mohou spatřit lidé ze člunů nebo při šnorchlování. Velrybí žraloci se ovšem dokáží ponořit i do hloubky větší než 1000 metrů.


Žraloci velrybí se vyskytují v oblastech tropických vod po celém světě, obvykle mezi zeměpisnými šířkami 30° severní šířky a 35° jižní délky, a předpokládá se, že dávají přednost teplotám moře mezi 21 až 25°C. Jsou vysoce stěhovaví a je známo, že obývají pobřežní vody a laguny korálových atolů a útesů.


Velrybí žraloci v Rudém moři:


Žraloci velrybí jsou sezónními návštěvníky Rudého moře a nejčastěji se vyskytují v oblasti horního Rudého moře v období od května do července. Žralok velrybí je v egyptských vodách chráněn podle státních a mezinárodních právních předpisů a je nezákonné ho rušit, dotýkat se ho, krmit, ubližovat mu nebo ho lovit.


Studie ukázaly, že ze všech mladých velrybích žraloků, kteří se shromáždili v jižním Rudém moři, se mnoho stejných jedinců každý rok vrátilo. Je zajímavé, že skupina mladých žraloků sestávala ze zhruba stejného počtu samců a samic, zatímco v mnoha jiných lokalitách dominují samci. Je známo, že mnoho jedinců zůstává ve stejné oblasti, což naznačuje, že jižní Rudé moře může být významným stanovištěm pro tuto mladistvou populaci.


Aby byla interakce s velrybími žraloky bezpečným a příjemným zážitkem, aniž by došlo k vyrušování samotných zvířat, dodržujte při setkání s velrybími žraloky následující Kodex chování:

  • Snižte hluk na minimum; Vstupte z lodi pomalu do vody - neskákejte.

  • Nechte ploutve pod vodou a necákejte kolem sebe.

  • Dívejte se, ale NEDOTÝKEJTE SE. Pokud je velrybí žralok vyděšený nebo pronásledovaný, okamžitě se zanoří do hloubky, což kazí setkání všem ostatním a stresuje žraloka.

  • Udržujte bezpečnou vzdálenost. Držte se minimálně 3m od hlavy a 4m od ocasu. Pokud velrybí žralok plave přímo ke skupině, zůstaňte klidní a rozdělte se do dvou skupin, aby žralok mohl plavat mezi vámi.

  • NEPRONÁSLEDUJTE žraloka velrybího, ani mu neblokujte cestu.

  • NEPROVÁDĚJTE freediving nebo šnorchlování nad žralokem.

  • NEomezujte jejich přirozené chování a pohyb. Nechte žraloka rozhodnout, jak bude setkání probíhat.

  • Vyvarujte se nadměrného fotografování s bleskem. Pokud je třeba, vyhněte se míření blesku přímo do jejich očí. Pokud si všimnete vzoru nad prsní ploutví (na jedné nebo obou stranách), lze žraloka identifikovat. Podpořte probíhající výzkum nahlášením výskytu zde.

  • Nahlaste orgánům jakýkoli druh pronásledování, nezákonného rybolovu nebo vyrušování.

IUCN kategorizuje velrybí žraloky na Červeném seznamu jako ohrožené , přičemž populace v současné době klesá. I když o přírodních hrozbách pro žraloky velrybí je známo jen málo, největší hrozbou je pro ně člověk. A to kvůli cílenému rybolovu pro jejich ploutve, maso a olej (i když je to na mnoha místech zakázáno). Nebezpečné je také náhodné vylovení při lovu jiných ryb, vážná zranění při střetnutí s plavidly a jejich lodními šrouby, zapletení se do rybářských síti a znečištění vod. Na Tchaj-wanu jsou velrybí žraloci známí jako „tofu ryby“ kvůli chuti a struktuře jejich masa. Jejich ploutve určené do polévek mohou na černém trhu představovat výdělek až 15 000 amerických dolarů.


Být ve vodě s největšími rybami v moři je těžko popsatelný pocit. Zatímco někteří lidé mohou být zastrašeni jeho velikostí, velrybí žralok je opravdu jemný obr, který se chce vyhnout konfrontaci a obecně důvěřuje lidem.


Autoři:

RED SEA PROJECT™


Přeložila:

 

Stáhněte si ZDARMA ve „vysokém rozlišení“ Kodex chování při potápění a šnorchlování se žralokem velrybím” z naší E-Knihovny v sekci Red Sea Sharks Project.

2,262 views

Recent Posts

See All
bottom of page