google38a4670fad8f46f8.html Abu el-Kizan / Daedalus - česky
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Abu el-Kizan / Daedalus - česky

Abu El Kizan nebo take Daedalus je izolovaný korálový útes uprostřed Rudého moře. Situovaný kolem 52 námořních mil od městečka Marsa Alam, pustý. Na tomto malém ostrově stojí maják – jedna z několika světelných stanic vybudovaných Francouzi k bezpečné navigaci na Rudém moři po otevření Suezského průplavu.


Maják je dosud používán, protože se ostrov nachází uprostřed přepravní trasy. Korálový útes vyrůstající z velkých hloubek kolem 450 metrů je zhruba kruhový, s malým platem na jižním konci.

Útes je bohatě obrostlý koráli od hladiny po hlubiny. Jsou tu dobře zastoupeny jak tvrdé, tak měkké koráli. Zarybněnost je hustá, jak byste na izolovaném útesu očekávali. Včetně velkých skupin bodloků a kaniců.


Útes Abu El Kizan je skoro 1070 metrů dlouhý a 300 metrů široký a poskytuje dostatečný úkryt kotvícím lodím na jižní části, v blízkosti mola vedoucího k majáku. Foto. Ahmed Fouad© 2018

Existuje velká šance vidět žraloky a charistmatickou mega faunu otevřeného moře, jako jsou kladivouni, manty a všechny ostatní druhy žraloků. Velmi brzy představíme každý druh zvlášť, včetně tipů k potápění, ale tentokrát chceme klást důraz na osvětlení tohoto krásného majáku a půvab celkového panorama.

Jeden z mnoha západů slunce na majáku - Foto. Ahmed Fouad© 2018

157 let stará technická tabulka majáku ©

The Egyptian Authority for Maritime Safety (EAFMS)

1931 (stanice založena 1863). Aktivní, ohnisková rovina 30 m (98 stop); tři bílé záblesky každých 12 sekund. 30 metrů kulatá kamenná věž s lucernou a galerií, vycházející z komplexu dvoupodlažních obytných prostor. Věž je vymalovaná černobílými vodorovnými pruhy.


Dnešní maják, zrenovovaný v roce 1993, je obsluhován personálem z Egyptských autorit pro námořní bezpečnost (EAFMS), bývalými správci přístavů a majáků (PLA) a egyptským námořnictvem. Daedalus je velmi populární lokalita pro potápěče a je součástí námořního parku Rudého moře. Na maják je občas umožněno vystoupat. Pokud dostanete tuto šanci, neváhejte.

Autor and fotografie © : Ahmed Fouad Přeložila: Jana Samec

39 views

Recent Posts

See All
bottom of page