google38a4670fad8f46f8.html A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca)
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca)

Updated: Apr 13, 2021

A kardszányú delfinek Orcinus orca, melyet gyilkos bálnaként vagy orkaként is emlegetünk, az összes tengeri emlős között a legszélesebb körben elterjedt élőlény. A világ összes óceánjaiban megtalálhatók. A delfinfélék családjához tartoznak, és azon belül is a legnagyobb fajnak tekinthetők. Gyakran előfordulnak termékeny vizekben, part menti területeken, és kontinentális selfekben.


Az összes populációt tekintve a gyilkos bálnák ragadozó élőlények. Halakkal, fókákkal, oroszlánfókákkal, delfinekkel, cápákkal, rájákkal, nagy méretű bálnákkal, lábasfejűekkel (polipokkal és tintahalakkal), tengeri madarakkal és sok más egyéb élőlénnyel táplálkoznak. Egyes orkák konkrét zsákmányokra specializálódtak, és azt is megtudhatjuk róluk, hogy eléggé válogatósak. Miután megtanulták, mivel táplákozik a családjuk, valószínűleg nem váltanak étrendet.

A kardszárnyú delfinek háta főként fekete, hasi része, és a szemkörnyéke fehér. A hátuszonyuk mögött nyereg alakú világosabb szürke, vagy fehér folt is található. Ezek a foltok egyedenként és populációnként is eltérőek. A súlyuk elérhetik a 11 tonnát, és 30-90 évig is élhetnek.

Identification criteria | Killer Whale (Orcinus orca)


A kardszárnyú delfinek rendkívül társas lények, és csoportokban élnek. Általában igyekeznek azzal a csoporttal együtt maradni, ahonnan származnak. Általában húsz, vagy annál több egyedből áll egy csoport, a nagyobb csoportok azért is alakulnak meg, hogy kapcsolatba léphessenek egymással párzás gyanánt, vagy azért, hogy együtt vadásszanak.

The killer whale Orcinus orca | Feeding behavior


Kardszárnyú delfinek a Vörös-tengeren:


A gyilkos bálna időnként felbukkan a Vörös-tengeren. A helyi halászok két alkalommal is láttak az illusztrációkból jól ismert gyilkos bálnákat Szaúd-Arábia, Farasan tengeri védett vizein: 1992-ben a Sumair- sziget mellett, 1994-ben az Abalat-szigeteknél.


Hat kardszárnyú delfinből álló csoportot látott, és fényképezett az Odyssey legénysége 2004 május 6-án, 10 km-re az eritreai partoktól. Két határőr, küldetésük közben figyelte meg a kardszárnyú delfineket Farasan- szigetek területén, 2015 februárjában a szigetektől 5 km-re nyugatra. Le is fényképezték a nagy sebességgel úszó gyilkos bálnák csoportját, de a csoport mérete, és összetételéről vonatkozó részletek ismeretlenek. A halászok 2017 januárjában másodszor is láttak 3-4 főből álló orka csoportot, Salubah- sziget közelében. A legfrisebb jelentések, egy 2021 januári észlelésről számolnak be Szaud-Arábia közelében, ahol a táplálkozási szokásaikat is feljegyezték.

Tekintettel arra a tényre, hogy a gyilkos bálnák a fekete-fehér testükkel az egyik legismertebb tengeri emlősök , könnyen észrevehető állatok. Nyilvánvaló hiányuk a Vörös-tenger északi részén, és ritkasága a déli szakaszán alátámasztja azt a nézetet, hogy az alkalomadtán látott élőlények az Indiai Ócenról látogatnak el.


Szerző:

Fordította:

RED SEA PROJECT™

 

Download your FREE copy in High-Resolution of "Dolphins and Whaled of the Red Sea" and more from our E-Library on the Red Sea Dolphins Project section.


References:

- Cetaceans of the Red Sea - CMS Technical Series Publication No. 33

- Baldwin R (2003) Whales and dolphins of Arabia. Mazoon Printing Press LLC, Muttrah, Sultanate of Oman.


308 views

Recent Posts

See All
bottom of page