google38a4670fad8f46f8.html A cetcápa (Rhincodon typus)
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

A cetcápa (Rhincodon typus)

A cetcápa (Rhincodon typus) a Földön található legnagyobb élő porcos hal, melyet nem sorolunk a cetek, bálnák sorai közé. A megtévesztő nevük ellenére nem bálnák hanem, a legnagyobb cápa fajok egyike. A felnőtt példányok elérhetik akár a 10-12 métert, de az eddig legnagyobb példány 18 meter hosszúra is megnőtt. A becslések szerint 80-130 évig élnek.

Széles, lapos fejük elején hatalmas széles szájuk található (ellentétben más cápákkal, melyeknek szája a fejük alján helyezkedik el). Kerek orruk van és kisméretű szemei kissé oldalt ülnek, melyek mögött szellőző nyílásuk található .Két hátuszonnyal, az oldalán található két mellúszóval, kettő has alatti úszóval, farok alatti úszóval valamint farokúszóval rendelkezik.

A cetcápák sötétszürke bőrén jellegzetes fehér-világosszürke foltok és csíkok találhatók, így amellett, hogy hatalmas jószágok, könnyen be is azonosíthatók. Ezek a foltmintázatok egyedenként változó, csak úgy mint az emberi ujjlenyomatok, így foltjaikat gyakran használják a fotóazonosítási elemzésekhez.


A legújabb kutatások sok érdekességet tártak fel erről a gyönyörű fajról. Például egy 2020-as tanulmány felfedezte, hogy dermális fogsejtjeik vannak, melyek általában a cápafajok bőrén találhatók, viszont a cetcápáknál ezen sejtek a szemgolyóik felületén vannak, hogy megvédjék szemüket a károsodástól.

Hatalmas méretük ellenére a vízből szűrik ki táplálékukat. Kis fogaik vannak, de táplálékukat se nem harapják, se nem rágják. Úszás közben a kopoltyúikon keresztül a vízből szűrik ki a kis halakat, tintahalakat, rákokat, planktonokat. A kopoltyú a cetcápa szájában található sörtés szerkezet, melyek több ezer, 10 cm hosszúságú sörtéből állnak, és csapdába ejti azokat a kis élőlényeket, amiket a cetcápa lenyel. A vizet ezután az öt kopoltyú nyílásain keresztül kipréseli. Becslések szerint a szájuk elérheti a 1.5 méter nagyságot is. Ezen a kopoltyún táplálkozás során, több mint 6000 liter víz is keresztül folyhat óránként. Gyakran táplálkoznak a víz felszínén, melyet a hajókról az emberek és sznorkelezők meg is csodálhatnak. Akár 100 méternél mélyebbre is képesek merülni.


A cetcápák világszerte megfigyelhetőek a trópusi ócenok régióiban, általában az északi szélesség 30° és a déli szélesség 35 ° foka között, ahol a tengerfelszín hőmérséklete 21-25°C között mozog. Erősen vándorló természetűek , part menti vizeken, korallzátonyok és atollok lagúnáiban tartózkodnak legszívesebben.


Cetcápák a Vörös-tengeren:


A cetcápák a Vörös-tenger szezonális látogatói, leggyakrabban a Vörös-tenger felsőbb területein találhatók május és július között. A cetcápa az állam és a nemzetközi jogszabályok értelmében egyiptomi vizeken védett fajnak minősül, így szigorúan tilos a fajok zavarása, érintése, etetése, károsítása, vagy halászata.

Tanulmányok kimutatták, hogy a Vörös-tenger déli részén összegyűlt fiatal cetcápák ugyanazon egyedei évről évre visszatérnek. Érdekes módon ez a kutatás felfedezte azt is, hogy a fiatal cápák csoportja nagyjából azonos számú hímből és nőstényből áll, míg más gyülekező helyeket inkább a hím egyedek dominálják. Több egyed is azon a környéken marad, ahol beazonosításuk megtörtént, ami arra is utal, hogy a Vörös-tenger déli része lehet a fiatal populáció meghatározó élőhelye.


Annak érdekében, hogy a cetcápával való találkozás biztonságos és élvezetes élmény lehessen, és hogy megakadályozzuk, hogy ezek a gyönyörű élőlények megsérüljenek, a következő Viselkedési Kódexet alkalmazzuk:

  • Csendben, lassan menjünk be a vízbe, szigorúan kerüljük a vízbeugrást a hajóról.

  • Tartsuk a sznorkel uszonyainkat a víz alatt és kerüljük a kartempózást, fröcskölést.

  • Mindent a szemnek, semmit a kéznek mondás alapján, NE érintsük, ne tapogassuk az állatot. Ha a cetcápát megriasztjuk, vagy üldözzük, általában azonnal lemerül, ami elrontja a velük való találkozás élményét és a cetcápa is stresszes állapotba kerül.

  • Tartsunk biztonságos és kellő távolságot, maradjunk legalább 3 méter távolságban a cetcápa fejétől, és legalább 4 méter távolságra a farok uszonyától. Ha a cetcápa közvetlenül a csoport felé úszik, csak nyugodtan, két kisebb csoportra oszoljunk, és a két csoport között hagyjuk, hogy az élőlény nyugodtan elúszhasson

  • Ne üldözzük a cetcápát, és ne is blokkoljuk az útját.

  • Szabadtüdővel vagy kacsa módjára ne próbáljunk a cetcápa fölé merülni.

  • Ne korlátozzuk a természetes mozgását, viselkedését, hagyjuk, hogy a cetcápa irányítsa a találkozást.

  • Kerüljük a fényképezőgép vakujának a használatát. Semmiképpen se világítsunk, vakuzzunk a kicsi szemébe. Ha a cetcápa mellkasi uszonya feletti mintás részről készítünk fotót, könnyen beazonosíthatjuk. Támogassuk a folyamatban lévő kutatásokat az észlelési fotóink benyújtásával.

  • Jelentsünk bármilyen típusú üldözésről, illegális halászatról, vagy rendbontásról a hatóságoknak.

Az IUCN a cetcápákat a veszélyeztetett kategóriába sorolja, azon belül is a vörös listán szerepelnek, mivel a cetcápa populáció évről évre csökken. Míg keveset tudunk a cetcápa természeti veszélyeiről, az emberi tevékenység jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. Erre példa a uszonyaik, húsuk és olajuk célzott halászata (bár ez sok helyen tilos), véletlenszerű kifogása védett területeken, a hajók által keletkezett sérülések a testükön, vízszennyezés.

Tajvanon a cetcápákat a húsuk és íze és textúrája miatt "Tofu halnak" nevezik, uszonyaik pedig akár 15000 dollárt is érhetnek a feketepiacon, melyeket cápauszony-levesként használnak fel.


Együtt úszni a világ legnagyobb halával leírhatatlan érzés. Míg egyeseket megfélemlíthet a mérete, ez a gyengéd óriás szeretné elkerülni a konfrontációt és általában megbízik bennünk emberekben.


Szerzők:

Fordította:

RED SEA PROJECT™

 

Download your FREE copy in High-Resolution of the "Code of conduct for Scuba Diving and Snorkeling with the Whale Shark Rhincodon typus" and more from our E-Library on the Red Sea Sharks Project section.



774 views

Recent Posts

See All
bottom of page