google38a4670fad8f46f8.html Wadi El Gimal Nemzeti Park
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Wadi El Gimal Nemzeti Park

Updated: Jan 23, 2021

A Wadi El Gimal Nemzeti Park körülbelül 4,770 Km² szárazföldi és további 2,000 Km² tengeri terület összessége. A Keleti Sivatag csipkézett hegycsúcsaitól a védett wadik (kiszáradt folyómeder, völgy) hálózatán át, egészen a Vörös-tenger mélyéig tart ez a terület. Szárazföldi és tengeri ökoszisztéma egysége, változatos természetes élőhelyek egész sorával.

A Wadi El Gimal a harmadik legnagyobb, és a legváltozatosabb vegetációjú wadi a Keleti Sivatagban, 1.476 km² –nyi tengeri területtel. Más wadi-k, mint a Wadi Abu Ghosun és a Wadi El Ranga, valamint a Wadi El Reada szintén ennek a Nemzeti Parknak a területén helyezkednek el.

A Wadi El Gimal Nemzeti Park sok madárfélének is otthont nyújt, amik Egyiptom más területein csak ritkán fellelhetőek. Valóban, ez a terület egyedülálló az Egyiptomi Nemzeti Parkok között a nagy fajgazdagságú ragadozómadár-állomány miatt. Megtalálható itt többek között a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján veszélyeztetettként szereplő füles keselyű (Lappet-faced Vulture Torgos tracheliotus), és a ritka, csökkenő egyedszámú szakállas saskeselyű (Lammergeyer Gypaetus barbatus) is. Wadi El Gimal szigetein pedig a az eddig ismert legnagyobb hamvas sólyom fészekrakó kolónia található.

A Wadi El Gimal szigetei a szárazföldtől 3 – 7 km távolágra helyezkednek el. Alacsonyan fekvő homokos part, kiemelkedő fosszilis zátonyok, megkövesedett korallok és karbon (lat. carbon-szén, földtörténeti paleozoikumban kialakult, nagy mennyiségű kalcium-karbonátot és magnéziumot tartalmazó) sziklák jellemzik a látképet. A szigetek körüli sekély vízben, a homokos lejtős tengerfenéken élettel teli part-menti korallzátonyok találhatóak.

Wadi El Gimal Island - CNES©

Ez a legnagyobb vízgyűjtő terület és valószínűleg a legdúsabb vegetációjú wadi a Keleti Sivatagban. A területen élő Ababda törzs (beduin, őslakos nomád törzs) ma is fenntartható, tradicionális életvitelt folytat.

Az Ababda a legészakibb nomád Beja törzs, akik közép/dél-egyiptomi területen élnek, jellemzően a Vörös-tenger és a Nílus között. Szalmával fedett, kúpszerű, köralakú viskókban laknak. Halászatból és vadászatból élnek.

Tradicionális „Gabana” kávéjuk kihagyhatatlan különlegesség Wadi El Gimal-ban! A „Gabana” pörkölt kávészemekből készül tábortűznél, melynek Ababda neve "Rakia". Gyömbérrel, kardamommal és más fűszerekkel készítik, agyagcserépben vagy fémedényben, a végén cukorral ízesítve.

A Wadi El Gimal Nemzeti Parkhoz öt sziget tartozik. A legnagyobb és legismertebb a Wadi el Gimal nevet viseli, közvetlen Ras Baghdadi-nál található a Nemzeti Park északi végénél. Hamata-tól északkeletre a Qula’an szigetvilág, más néven a Hamata szigetek húzódnak. A szigetvilág négy szigetből áll, északról délre a Siyal, Shawareet, Umm al-sheikh, és Mahabis szigetek. Az ötödik kis sziget a Hamata mangrovéinél fekszik, és időnként, apálykor összeköttetésben áll a szárazfölddel. Az itt található korallzátonyok világviszonylatban is a leglátványosabbak közé tartoznak, köszönhetően az itt élő gazdag és változatos állat- és növényfajtáknak.

A Wadi El Gimal Nemzeti Park 60 km hosszan fekszik a Vörös-tenger partjainál és szárazföldi valamint tengeri területet is magában foglal. A part menti Wadi Gemal szigeteknél láthatunk élettel teli korallzátonyokat, mangrovét, tengeri fűágyban legelésző tengeri tehenet (dugong), és teknősöket, akik a szigeteken illetve a parton rakják fészküket. A Wadi Gemal déli részén mangrovék által tengervíz keveredik a sós vízzel, alacsony sótartalmú mocsaras területet hozva létre, amely segíti a pálmák életben maradását. A Gebel Hamata hegycsúcs (1977 m) a nemzeti park legmagasabban fekvő pontja, ahol alpesi kőszáli kecskék és gazellák is élnek.

A Wadi El Gimal Nemzeti Park Egyiptomnak az egyik legvirágzóbb és legfelkapottabb tengeri nemzeti parkja, amit szigorú környezetvédelmi törvények egész sorával védenek. A merülőhelyek, amelyek régebben a liveabord hajókon nyaraló búvárok privilégiumai voltak, ma már könnyen elérhetőek napi búvárhajókkal is Hamata-ból és Wadi El Gimal-ból. Legismertebb merülőhelyek: Hamata Szigetek, Sha’ab Makhsour, Abu Galawa, Malahi, Satayah, és a Klaudia-zátony.

 

Fordította: Dénes Ágnes

Pictures © Ahmed Fouad

Dolphis courtesy of Khaled Said©

Lion Fish courtesy of Salvatore Alesci©

Map ©SNES

39 views

Recent Posts

See All
bottom of page