google38a4670fad8f46f8.html Kiszáradás és búvárkodás
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Kiszáradás és búvárkodás

Irónikus de igaz. A búvárkodás kiszáríthatja a búvárokat ha nem megfelelő mennyiségű vízet fogyasztanak. Ez komoly problémát okozhat, mivel a szervezetben levő víz elengedhetetlen egy tucat biofizikai rendszer, és biokémiai folyamat zavartalan működéséhez. Sejti szinten a sejtben zajló kémiai reakciókhoz vízre van szükség. Szövetszinten a víz rugalmasan és dúsan tartja a szöveteket. Vízre a vérképzéshez is szükség van, és a szív és érrendszeren keresztüli keringéshez.

A búvárok izzadással, vagy vizeléssel veszíthetnek folyadékot. Igen, a búvárok még a víz alatt is izzadnak. De a légzés okozza a legtöbb vízveszteséget a búvároknak. Megfigyelted-e már mi történik, ha egy darab üveg közelében lélegzel? Az üveg bepárásodik. Ez azt mutatja, hogy normális légzés esetén nagy mennyiségű nedvesség jut a levegőbe. Mivel a búvárpalackok szárazabb levegőt tartalmaznak, mint a felszíni levegő, így hajlamosak vagyunk több párát lélegezni a víz alatt. A pára hajlamos a nedves területekről a száraz terület felé áramlani, mint amikor a hő a testünkben a melegebb részről a hidegebb részhez áramlik.


Nem nehéz elérni a megfelelő hidratáltsági szintet búvárkodás előtt, és közben. Indulás előtt csak igyál sok vizet, vagy olyan sport italt, ami nem tartalmaz túl sok cukrot. Melegebb időben, és hosszabb merülés esetén több folyadékot kell fogyasztanod. Lassan igyál, így a szervezeted elegendő időt kap a folyadék felszívására anélkül, hogy a vesét túlterhelné. De a merülést megelőző órákbn ne fogyassz koffein tartalmú italokat, például kávét, kólát vagy bármilyen alkoholos italt. Fotót készítette / Ahmed Fouad  - Copyright © 2010


A kiszáradás azt jelenti, hogy a tested nem rendelkezik annyi vízzel és folyadékkal, mint kellene. A kiszáradás oka lehet a túl sok folyadékvesztés, a nem elegendő mennyiségű víz, vagy folyadék fogyasztása, vagy mind kettő. A hányás és hasmenés gyakori ok. A nyomás alatt álló repülőgépfülkék, búvárlevegő, alkoholos és egyéb vízhajtó italok, vizelethajtó gyógyszerek, és bizonyos egészségügyi állapotok, például cukorbetegség, kiszáradást okozhatnak. A gyermekbúvárok hajlamosabbak kiszáradásra, mint a felnőttek a kisebb tömegük miatt. Az idősek és a betegségben szenvedők is nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A dehidratációt enyhe, közepes és súlyos kategóriába soroljuk az alapján, hogy a test folyadékának hány százaléka vész el, vagy nem töltődik újra. Súlyos esetben a kiszáradás életveszélyes lehet. A búvárok által ismert veszélyt - a dekompressziós megbetegedés kockázatát növeli.

A kiszáradás néhány tünete a következők: * Száraz vagy ragadós száj     * Alacsony vizeletmennyiség, vagy egyáltalán nincs, a tömény vizelet sötét sárgának tűnik     * Szemszárazság     * Beesett szemek     * Letargikus vagy eszméletlen állapot (súlyos kiszáradással járó tünet)

Fizikai vizsgálat következő jeleit is mutathatják:     * Alacsony vérnyomás.     * A vérnyomás csökken ha fekvő helyzetből felállsz     * Gyors pulzus     * Gyenge bőr rugalmasság - a bőrnek hiányozhat a szokásos rugalmassága, és lassan ereszkedik vissza az eredeti helyzetébe, amikor az orvos ráncba szorítja; normál állapotában általában a bőr rögtön visszarugódik a eredeti helyzetébe     * Sokk


A búvároknak figyelembe kell venniük néhány további problémát is a folyadék vesztés és pótlás miatt.

 1. A búvárpalackok rendkívül száraz levegőt tartalmaznak. Amint ezt a levegőt a tüdőbe szívjuk és telítődik - a normál vízmennyiség dupláját veszítjük el a testünkből. 

 2. A negatív nyomású légzés következtében a búvárok kb. 350 cm3 / órát veszítenek a keringő vérmennyiségükből, ezt a jelenséget merítési diurézisnek nevezik, és ezt sznorkelezőknél és úszóknál is észlelik

3. A hideg gátolja az anti diuretikus hormont, perifériás érszűkületet okoz, a folyadékot visszahajtja a magba és stimulálja a diurézist, ami a plazma térfogatának csökkenését eredményezi.

4. A merüléshez kapcsolódó hiperkarbia (magas vér -széndioxidszint) csökkenti az anti diuretikus hormont, elősegítve a folyadékveszteséget a plazma térfogatából.

5. A vízhajtók, például az alkohol, a kávé, a tea szintén hozzájárulnak a folyadékvesztéshez, hozzájárulva a merülés előtti kiszáradáshoz.

6. A fentiek mellett a vízhajtó tabletták által okozott krónikus hypovolemia (alacsony folyadékmennyiség) és hypokalemia (alacsony szérum káliumszint) állapota veszélyes a búvárok számára, mivel növeli a hajlamot a dekompressziós betegségre, illetve a szívritmuszavarokra.

A dehidratáció befolyásolja a nitrogén felszabadulásának sebességét. Emiatt a felszínre jövetel hosszabb ideig tart, és a búvár oxigénje elfogyhat. Ebben a helyzetben a búvár kellemetlen választás előtt áll. A dekompressziós betegséghez képest a kiszáradás kisebb kárt okoz. Mégis a következmények, mint például a csökkent véráramlás, a szívpumpa gyorsabbá válása igen kellemetlen, és mindent el kell követned ennek elkerülése érdekében. Kiszáradás esetén a búvár gyorsabban kimerül, elrontja a merülés élvezetét, és gyorsabban kell felmerülnie.


Nem nehéz elérni a megfelelő hidratáltsági szintet a búvárkodás előtt és közben. Indulás előtt csak igyál sok vizet vagy olyan sportitalt, amely nem tartalmaz túl sok cukrot. Melegebb időben és hosszabb merülés esetén több folyadékot kell fogyasztanod. Lassan igyál, így a szervezeted elegendő időt kap a folyadék felszívására anélkül, hogy a veséket túlterhelné. De a merülést megelőző órákbn ne fogyassz koffein tartalmú italokat, például a kávét és a kólát vagy bármilyen alkoholos italt.


A nyak és a fej ereiben lévő nem megfelelő folyadék fejfájást okoz, ezért figyelj a fejfájásra - ez az első jel arra, hogy kiszáradással kell szembenézned. A merülés előtt vizsgáld meg a vizeleted, hogy tiszta és világos színű legyen. Miután felszínre jössz, lassan igyál újra.


Tehát használd a józan eszed és merülj biztonságosan!

 

Useful Links: http://www.divecrew.co.uk/dive-news/2009/09/dehydration-and-diving-not-a-good-mix  http://scuba.about.com/b/2011/04/05/dehydration-and-diving.htm http://scuba-doc.com/dehyd.htm http://www.scubadivingsolutions.com/dehydration.html http://scubadoc.blogspot.com/ http://womensdivewatch.org/dehydration-and-diving.htm További olvasmányok: "Diving Medicine", Bove és Davis, Philadelphia, WB Saunders, 1990, 2. kiadás


Szerző: Ahmed Fouad

Fordította: Orsi Marton



71 views

Recent Posts

See All
bottom of page