google38a4670fad8f46f8.html
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
Writer's pictureRED SEA PROJECT™

Fitness v potápění

Pro většinu z nás není důležité, jak rychle dokážeme běžet nebo kolik kilogramů zvedneme na bench press. Nejdůležitější je, jak naše kondiční úroveň ovlivňuje schopnost ovládat běžné životní funkce.

RED SEA PROJECT© Education | Observation | Conservation


Legendární fotbalový trenér Vince Lombardi kdysi řekl, „Únava vytváří sraby z nás všech.“ Když se potápíme, únava dokáže víc, než z nás jen udělat zbabělce. Může nás ohrozit. Jóga, plavání a posilování nám dopomáhají k bezpečnému potápění a umožňují si ponory opravdu užít.

Lidé, kteří se potápějí jen jednou nebo dvakrát ročně (nebo méně často), mohou zjistit, že nejsou tolik fyzicky fit, jak doufali. Každým rokem stárneme a úroveň námahy, jakou jsme dosahovali v minulých letech, už nemusí být stejná a udržitelná. Zatímco potápění není obvykle fyzicky náročným sportem, mohou nastat situace, které vyžadují vytrvalost a náročné vodní dovednosti.


Potápění je jedinečná činnost v tom, že se ve skutečnosti snažíme omezit naši námahu, zatímco vedlejší výhody naší kondice zůstávají pro naše zdraví kritické během a po našich ponorech. Bezpečné potápění vyžaduje silné srdce, zdravé plíce a dobré periferní tkáně. Zůstat ve formě snižuje rizika spojená s potápěním a činí jej zábavnějším. Zdravé plíce a výkonný oběhový systém potřebují méně vzduchu, takže ponory trvají déle. Dobrá úroveň kardiovaskulárního fitness pomáhá předcházet záchvatům paniky, které mohou být způsobeny nahromaděním oxidu uhličitého v krvi. Fit tělo vyloučí tento vedlejší produkt dýchání efektivněji a sníží riziko paniky. Obecně je vyžadována síla svalů pro přenášení výstroje a další vedlejší úkoly. Doporučuje se také udržovat zdravou váhu. Když se potápíte, dusík se hromadí v tkáních vašeho těla při každém nadechnutí a tuk zadržuje dusík v těle déle než všechny ostatní typy tkání.


Proto, jestliže máte nadváhu a rychle se zadýcháváte, vystavujete se zvýšenému riziku dekompresní nemoci. Úbytek váhy i přibírání také ovlivňuje váš vztlak. Tuk nadnáší, proto pokud jste od vašeho posledního ponoru zhubli nebo přibrali, musíte upravit počet zátěže.


Začněte hned. Pamatujte, fit potápěč je bezpečný potápěč.


Přeložila: Jana Samec

13 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page