google38a4670fad8f46f8.html Hivatásos búvárok több, mint 20 tonna szemetet gyűjtöttek össze Marsa Alam kikötőjénél
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Hivatásos búvárok több, mint 20 tonna szemetet gyűjtöttek össze Marsa Alam kikötőjénél

A tengerekbe jutó műanyag és egyéb hulladék a tengeri élőhelyek vízminőségét nagy mértékben károsítja, hiszen elfedi és fizikailg rongálja a korallzátonyokat és megfojtja a tengeri fűvel borított aljzatot. Elvesztett halászezközök, horgász-zsinórok, hálók, ha egyszer belegabalyodnak a korallzátonyokba vagy más fenéklakó életközösségekbe, jelentős károkat tudnak okozni, amiknek a hatása hosszú éveken keresztül érezhető.


Kötelek és hálók sodródnak a hullámokon a tengeri áramlatokkal, letarolják és tönkreteszik az élő korallokat. A rengeteg hulladék hozzájárul a tengerek eliszaposodásához is, hiszen jelentősen csökkenti az éltető napfényt, és megfojtja a tengeri füvet. Ezen kívül, a vizen lebegő hulladék nagy távolságokat képes megtenni, az invazív fajok elszaporodását segíti, és akár egész életközösségek otthona lehet.


A tengeri hulladék nem csak ronda, de veszélyes is a tengeri élővilágra, az emberi egészségre, és még sokba is kerül a gazdaságnak. A tengeri állatok belegabalyodnak a hálóba, lehet hogy tévedésből tápláléknak nézik - aminek gyakran végzetes következményei lehetnek. Búvárok, úszók, és fürdőzők megsérülhetnek, ha a hulladékkal vagy az abból kioldódó toxinokkal érintkeznek. . Csak a műanyag hulladék által okozott globális környezeti károkozást évi 13 millió dollárra becsülik.

Marsa Alam Kikötő- Műhold térkép a 2020-as vízalatti takarításról© CNES Airbus


A több, mint kétnapos felszíni és víz alatti tisztogatás 20 profi helyi búvár összefogásának köszönhető. 2020. június 28-29-én Marsa Alam kikötőjében és a környékén a partról és a víz alatt összesen több, mint 20 tonna hulladékot szedtek össze.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy Marsa Alam Egyiptomnak egyik olyan helyszíne, ahol valószínűleg hamarosan újra fogadhatnak turistákat. A résztvevők a márciusi lezárások kezdete ótra nem hagyták el a várost. És mégis, mindannyian komoly elkötelezettséggel tartották be a nemzeti szabályozást a távolságtartással és csoportosulással kapcsolatban, illetve a COVID-19 miatt a búvárkodásra vonatkozó nemzetközi és helyi iránymutatásokat is.

A biztonság érdekében, és az egészséges munkakörnyezet biztosÍtásáért korlátozták a résztvevők számát 20 főben. A jelenlévőket kis csoportokra osztották, és az egyik csapat a víz alatt gyűjtötte a hulladékot, míg a csapat másik része a Marsa Alam tengerpartján gyűjtötte aa szemetet.

Az összegyűjtött tengeri hulladékot elszállították egy Marsa Alamnál lévő szilárd hulladékkezelőbe, ahol átválogatták, és előkészítették feldolgozásra vagy újrahasznosításra. A hulladékkezelő csapat csakúgy, mint mindig fantasztikus munkát végzett! Nincs rá elég szó, hogy kifejezzük tiszteletünket, hálánkat, és elismerésünket kemény munkájukért, amit a Vörös Tenger megmentéséért tesznek a hulladék összegyűjtésével a parti területeken nap, mint nap.

A kikötői csapatban lévő profi búvárok kiemelkedő munkát végeztek víz alatt és a tengerparton is, motorcsónakokkal is segítve a munkát, amikor nehéz tárgyakat kellett a partra vinni.

Hatalmas köszönet a 3Will Diving Center, Emperor Divers, TGI Diving, Colona Divers, Red Sea Diving Safari, Extra Divers, Vivasub búvárainak, támogatóiknak, valamint a helyi közösségek tagjainak, akik a parti tisztításban vettek részt.


Óriási köszönet Marsa Alam város vezetőjének Wasef Adlynak, Mr. Sameh Elmasry-nak - a Vörös-tenger védelméért dolgozó Marsa alami Hivatal vezetőjének, Mr. Elsayed-nek, és Mr. Mostafa-nak a támogatásukért.


Végül, de nem utolsósorban hatalmas köszönöt a Marsa Alam Partiőrségnek a hozzájárulásáért, hiszen ők segítették a részt vevő búvárok biztonságos merülését ebben a két napban és folyamatosan elkötelezetten tevékenykednek a környezet védelme érdekében.


Author: Ahmed Fouad

Fordította: Dénes Ágnes

17 views

Recent Posts

See All
bottom of page