google38a4670fad8f46f8.html Abu el-Kizan / Daedalus
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

Abu el-Kizan / Daedalus

Az Abu El Kizan vagy Daedalus Reef egy önálló korallzátony a Vörös-tenger közepén, ami körülbelül 52 tengeri mérföldre (~96 km) fekszik Marsa Alam városától. Ezen a kis szigeten áll egy világítótorony, amelyet még a franciák építettek, hogy biztonságosabbá tegyék a navigációt a Vörös-tengeren, a Szuezi-csatorna megnyitása után.


A világítótorony a mai napig működik, mert a sziget egy hajózási útvonal közepén fekszik. A zátony egy 400 m hosszú, 100 m széles, nagyjából kör alakú korallzátony, déli végén kisebb platóval.

A zátonyon gazdag az élővilág a felszíntől egészen a mélyebb területekig. Nem meglepő, hogy az elszigetelt, különálló zátony a tenger közepén teli van élettel! Kemény és lágy korallokat is láthatunk, de nemcsak különböző korallok, hanem rengeteg halfaj, valamint halóvodák találhatóak itt, többek között: tengeri sügér, hosszúorrú unikornishal, doktorhalfélék.


Az Abu El Kizan zátony majd 1070 m hosszú és 300 m széles, így megfelelően védett helyet nyújt a hajóknak, a lehorgonyozáshoz, a déli oldalon a világítótorony mólójához közel. Fotó: Ahmed Fouad© 2018

Nagy a valószínűsége annak, hogy merülésnél találkozhatunk többféle nyílt vízi élőlénnyel, mint a pörölycápa, a manták, vagy más, különböző cápafajok. A blogban hamarosan olvasható lesz aa legtöbb itt található fajról egy rövid cikk, illetve tippek, részletek, hogyan merüljünk velük, de ez a bejegyzés inkább a gyönyörű világítótoronyról és a végtelenbe nyúló panorámáról szól.

Naplemente a világítótoronyból- Fotó: Ahmed Fouad© 2018

157 éves tábla a világítótorony oldalán. © Egyptian Authority for Maritime Safety (EAFMS)

1931 (a világítótorony építése 1863). Aktív; magasság 30 m (98 ft); három fehér villanás, 1+2 mintázattal, minden 12 másodpercben. 30 méter magas kör alakú, kőből épült torony, világítással és erkéllyel, ami a tornyot működtető személyzet kétemeletes lakrésze fölé magasodik. A torony vízszintes irányban fekete-fehér csíkosra festve.


A jelenleg is látható világítótornyot 1993-ban újították fel. Az ott élők az alábbi szervezetek alkalmazottai: The Egyptian Authority for Maritime Safety (EAFMS), ex-Ports és Lighthouses Administration (PLA) és az Egyptian Navy.  A Daedalus zátony része az Egyiptomi Vörös-tengeri Nemzeti Parknak, és rendkívül népszerű célpont a búvárok körében. Időnként a torony tetejébe is felengedik a turistákat, ha lehetőség nyílik rá,nem szabad kihagyni, a kilátás lenyűgöző!

Author and Pictures © : Ahmed Fouad

Fordította: Dénes Ágnes

49 views

Recent Posts

See All
bottom of page