google38a4670fad8f46f8.html
top of page
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
Writer's pictureRED SEA PROJECT™

A Covid-19 terjedésének megakadályozása a búvár hajókon

Protect yourself and your community from getting and spreading respiratory illnesses like COVID-19 (Corona Virus Disease 2019). Everyone has a role to play in getting ready and staying healthy.

A Covid-19 terjedésének megakadályozása a búvár hajókon - Red Sea Project

Mi a COVID-19 koronavírus?


A koronavírus egy légzőszervi megbetegség, melyet először a kínai Wuhanban fedeztek fel, és úgy vélték kezdetben, hogy állatokról emberekre terjed, de kiderült, hogy emberről emberre is terjed. A CDC szerint nem világos, hogy ez a vírus milyen könnyen vagy tartósan terjed az emberek között. Jellemzően a légzőszervi vírusok akkor a legfertőzőbbek, amikor a tünetek leginkább jelen vannak, de beszámoltak arról is, hogy a vírus akkor is terjed, amikor az érintett egyén tünetmentes.


Hogyan terjed / Tünetek


Az emberek között úgy terjed, ha egy fertőzött személy váladékával kapcsolatba kerül az egyén. (Például köhögés,tüsszentés alkalmával.) Attól függően, hogy a vírus milyen virulens, akár kézfogással is fertőzhet. A vírus érintkezés útján is átvihető,ha a fertőzött személy megérintett valamit,s ahhoz te is hozzányúlsz, majd megérinted a szád,az orrod,vagy a szemed. Úgy tűnik, hogy a vírus főleg személyről személyre terjed. Tünetmentesség alatt is terjedhet.


COVID-19 - Copy rights; www.cdc.gov/

COVID-19 - Copy rights; www.cdc.gov/


A legjobb védekezés, ha beoltatjuk magunkat, ha maszkkal védekezünk, ha elkerüljük a vírussal fertőzött személlyel való érintkezést.


Védd magad:

  • Ne menj fertőzött emberek közelébe.

  • Ne érintsed meg a szemed, az orrod és a szájad.

  • Törlő kendővel takard le a szád miközben köhögsz, majd a zsebkendőt dobd el.

  • Tisztítsd és fertőtlenítsd a gyakran érintett tárgyakat és felületeket szokásos háztartási tisztító spray-vel vagy törlőkendővel.

  • Gyakran moss kezet szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig, különösen wc használat után; evés előtt; orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után.

  • Ha szappan és víz nem áll rendelkezésre, használj alkohol alapú kézfertőtlenítőt, legalább 60% alkohollal.

  • Jelenleg az influenza és a légzőszervi betegségek szezonja van, és a CDC azt javasolja, hogy kapjunk influenza elleni oltást, tegyünk mindennapos megelőző intézkedéseket a baktériumok terjedésének megakadályozására, valamint szedjünk influenza vírusellenes szereket, ha előírják.


Javaslat a búvár hajók számára:



  • Mielőtt elhagynánk a kikötőt; azok a vendégek, akik akut légzőszervi megbetegedésben szenvednek, javasoljuk, hogy maradjanak otthon, és ne csatlakozzanak hajókirándulásokhoz. Ezt kellő időben ,az utazás előtt kell kommunikálni a csapat tagjaival és a várható vendégekkel.

  • Azokat a vendégeket vagy dolgozókat, akik napközben megbetegszenek el kell különíteni másoktól, (és lehetőség szerint azonnal haza kell őket küldeni.) A betegeknek köhögéskor vagy tüsszentéskor törlőkendővel, zsebkendővel kell eltakarniuk orrukat és szájukat.

  • Biztosítsunk törlőkendőket és fertőtlenítő szereket mind a vendégek, mind pedig a személyzet számára.

  • Utasítsd az alkalmazottakat és az ügyfeleket, hogy gyakran tisztítsák meg a kezüket alkohol alapú kézfertőtlenítővel, amely legalább 60-95% alkoholt tartalmaz, vagy mossanak kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig. Szappant és vizet kell előnyben részesíteni, ha a kezek láthatóan piszkosak.

  • Biztosíts szappant, vizet és alkoholtartalmú kézi tisztítókat a konyhában, WC-kben, bárokban és kabinokban. Gondoskodj a megfelelő ellátás biztosításáról.Helyezz fertőtlenítőt több helyre.Különös tekintettel a közösségi helyekre.

  • Biztosíts fertőtlenítő sprayt, melyet a búvároknak használniuk kell minden egyes alkalommal a merülés előtt és után a maszkok,és a második lépcsők tisztításához.

  •  Biztosíts elegendő kesztyűt és védőszemüveget a fedélzeten.

  • Rendszeresen ellenőrizd az ételeket és italokat


Végezzünk rutinszerű környezeti tisztítást:

  1. A hajókban minden gyakran érintett felületet, például az asztalokat, munkaterületeket, munkalapokat és kilincseket rutinszerűen meg kell tisztítani.

  2. A rutinszerű tisztításon túl jelenleg nem ajánlott további fertőtlenítés.

  3. Biztosíts eldobható törlőkendőket, hogy az általuk használt felületeket (például kilincseket, billentyűzeteket, távirányítókat, íróasztalokat) a személyzet minden használat előtt letörölhesse.

Érkezés előtt tanácsold búvárjaidnak és személyzetednek, hogy bizonyos lépéseket tartsanak be:

  1. Ellenőrizzék a „Traveler's Health Notices” című cikkben a legfrissebb útmutatásokat és ajánlásokat minden országra vonatkozóan, ahova utazni fognak. Konkrét utazási információk a Kínába tartó és onnan visszatérő utazók számára.

  2. Tanácsold az alkalmazottaidnak, hogy az utazás megkezdése előtt ellenőrizzék magukat,és ha betegek, maradjanak otthon.

  3.  Győződj meg arról, hogy minden hajón utazó megkapta-e azt az információt,hogy értesíteni kell a fedélzeten lévő felelősöket, és szükség esetén haladéktalanul hívni kell egy egészségügyi szolgáltatót, ha megbetegedett személy van a fedélzeten.

Ellenőrzés


Tarts mindenkit biztonságban a fedélzeten: Mi a teendő, ha az egyén influenzaszerű tüneteket mutat

  1. Nagyon ajánlott, hogy minden olyan személyt, akinek influenzaszerű tünetei vannak, zárjunk ki a merülésből, amíg tünetmentessé nem válik

  2. Biztosíts elegendő zsebkendőt a köhögés vagy tüsszentés esetén

Fertőzöttség esetén:

  • Gondoskodj arról, hogy a területet takarító alkalmazott, személyi védőfelszerelést használjon..

  • Szabadulj meg minden fertőzött ételtől

  • Győződj meg arról, hogy az esetlegesen kitett edényeket megtisztították-e,és fertőtlenítették-e!

  • Gyakran tisztítsd meg és fertőtlenítsd a padlót, a falakat és egyéb tárgyakat amik fertőzésnek vannak kitéve

  • A terület tisztításhoz használt eszközöket is tisztítsad meg!

 

Referenciák:

- https://www.cdc.gov/

- Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Situation Report – 38. WHO

- Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China -  the China Medical Treatment Expert Group for Covid-19* The New England Journal of Medicine

- Rapid risk assessment: Outbreak of novel coronavirus disease 2019 (COVID-19): increased transmission globally – fifth update. European Centre for Disease Prevention and Control





Szeryő: Ahmed Fouad

Fordította: Orsi Marton

22 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page