RED SEA PROJECT™

Mar 13, 20227 min

Jaké to je být stážistou v RED SEA PROJECT™

Updated: Mar 14, 2022

RED SEA PROJECT™ jsem objevila na začátku srpna 2021. Jako nadšená ochránkyně životního prostředí, která na univerzitě studovala geografii a pracovala s několika různými organizacemi: od IUCN, přes marketingovou strategii pro Think Pacific, až po Fiji National Ocean Plan a My Carbon Zero, nevládní organizaci zabývající se emisemi uhlíku, jsem se nadchla možností práce související s ochranou moří. Ředitel RED SEA PROJECT™ mě před mým příjezdem seznámil s výzkumem a činnostmi, které budeme provádět, podrobně mi vysvětlil jednotlivé aspekty projektu a poskytl mi základní informace potřebné pro někoho, kdo nikdy předtím v Egyptě nebyl.

Sophie Jones - Junior vědecký pracovník | RED SEA PROJECT™

Při nástupu do letadla ze švýcarské Ženevy jsem byla nervózní a zároveň jsem se těšila na příjezd do Egypta. Ahmed Fouad - ředitel RED SEA PROJECT™ - absolvoval tříhodinovou cestu z Marsa Alam do Hurghady, aby mě vyzvedl. Okamžitě po příletu jsem byla seznámena s kulturou a pracovním prostředím. Jeli jsme do Národního oceánografického institutu nacházejícího se přímo na pobřeží, kde jsem měla možnost setkat se s Dr. Mahmoudem A. Radi Darem - ředitelem National Institute of Oceanography and Fisheries - NIOF.

Dr. Dar hovořil o nelegálním rybolovu a o potřebě komplexně řešit ochranu přírody v Rudém moři. A to vzájemně se všemi ekologickými organizacemi působícími v rudomořských oblastech, aby bylo dosaženo účinné ochrany. Dr. Mahmoud strávil svůj život praktickou prací v oblasti ochrany mořského prostředí, věnoval čas, energii a úsilí rozvoji tohoto sektoru; s cílem chránit rozmanité ekosystémy a klíčové druhy Rudého moře - mnohé z nich jsou pro tuto část světa endemické. Po tomto setkání mě Ahmed vzal na návštěvu akvária NIOF a muzea Hameda Gohara.

Navštívila jsem výstavu, která zobrazuje práci a vybavení nejstaršího mořského biologa v Rudém moři, s exempláři pocházejícími z roku 1933. Mohu jen říci, že jsem ráda, že jsme se nepotápěli se stejnou výstrojí jako v polovině 19. století!

Stará fotografie ze sbírky profesora Hameda Gohara, na níž egyptští rybáři loví mořskou krávu. Foto s laskavým svolením Národního institutu oceánografie a rybolovu - NIOF | Výzkumná stanice Hameda Gohara

Byla jsem trochu nejistá, co dále očekávat. Při průjezdu Hurghadou jsme zastavili na ochutnávku egyptské speciality (tradičního falafelu podávaného s egyptským chlebem a zeleninou). Brzy poté jsme opustili ruch velkého města a ráj pouličních prodejců a vyrazili do pouště. Po mé levici se táhlo moře na míle daleko a po pravici se skvěly zvlněné písečné kopce. Dokonce i vůně vzduchu byla jiná. Jakmile zapadlo slunce, nad našimi hlavami se objevily miliony hvězd i Mléčná dráha. Později večer jsme dorazili do Marsa Abu Dabab, terénní stanice projektu RED SEA PROJECT™, malé zátoky 30 km severně od městečka Marsa Alam.

Abu Dabbab Divers Lodge

Poté, co jsem procestovala celý svět, mi Abu Dabbab Divers Lodge, ve níž jsem měla být ubytována, připadala luxusní, s malými bungalovy a příjemným personálem, vzdálená jen dvě stě metrů od pláže.

Pláž Abu Dabbab

Pláž, jak jsem zjistila druhý den ráno, se nacházela v přírodním zálivu ve tvaru písmene U, s křišťálově čistou tyrkysovou vodou a korálovými útesy po obou stranách, které nabízely dokonalou ochranu pro všechny mořské druhy, o jejichž ochranu se snažíme. Při ranním plavání mě překvapily želvy i rejnoci - nečekala jsem, že se s nimi setkám během prvních pěti minut po vstupu do vody.

Workshop o transektových liniích a výzkumu dna a praktický sběr dat na zkoumání mořských trav.

Ačkoli někomu mohou tři týdny zde připadat dlouhé, Ahmed i já jsme si uvědomili, že to není příliš dlouhá doba na to, abych se naučila a prozkoumala vše, kvůli čemu jsem sem přijela. Oba jsme chtěli využít můj čas co nejlépe, což znamenalo naučit se vše o fungování organizace a pomáhat s různorodými úkoly, které je potřeba denně plnit.

Od praktického sběru dat při výzkumu mořské trávy, měření želv a zaznamenávání jejich výskytu, až po spolupráci s místními hotely při školení zaměstnanců. Ačkoli každý den byl pro mě novou zkušeností, zjistila jsem, že tyto činnosti znásobily mé porozumění a povědomí o tom, jak organizace funguje v terénu, a také prohloubily můj zájem a nadšení pro mořské prostředí.

Monitorování mořských želv v Marsa Abu Dabbab

Jednou z nejdůležitějších každodenních činností, které tým RED SEA PROJECT™ vykonává, je sběr dat o želvách pro RED SEA TURTLES PROJECT™. Jedná se o pořizování fotografií a videozáznamů želv žijících v Marsa Abu Dabbab a na ostatních potápěčských lokalitách. Želvy jsou identifikovány prostřednictvím vzorů na jejich těle. K této identifikaci a sběru dat o želvách pomáhá také zaznamenání času a místa výskytu (hloubky a času), pohlaví, velikosti a druhu.

Průzkum korálových útesů v Sha'ab Sataya

Vyzýváme také potápěče dobrovolníky, aby činili totéž a zasílali své vlastní fotografie nebo videa do Reportu výskytu. Jeden den jsem strávila dvě hodiny plaváním po zálivu a hledala nové želvy k identifikaci. Celkově je cílem shromáždit co nejvíc údajů o želvách, zkontrolovat jejich stav a popsat aktivity, abychom lépe pochopili vzorce jejich životního stylu a vypracovali akční plány na jejich ochranu.

Monitoring dugongů - RED SEA DUGONG PROJECT™

Želvy nejsou jedinými místními obyvateli zálivu. Dalším vzácným druhem, který připlouvá hodovat mořskou trávu, jsou dugongové, jinak známí jako mořské krávy. Tito savci jsou nejen vzácní, ale také těžko nalezitelní a velmi obtížně identifikovatelní, protože jsou plaší vůči lidem i hlasitým zvukům (což je velký problém při výskytu rekreačních a průmyslových lodí). Předposlední den stáže jsem však měla to štěstí, že jsem spatřila hned dva dugongy. Jednoho z potápěčské lodi a druhého poté, co jsem jemně vklouzla do vody a dávala si pozor, abych neudělala žádný prudký pohyb. Zahlédla jsem jen hřbetní ploutev, jak se noří hlouběji do moře. S vědomím, jak vzácní dugongové jsou, to byl kouzelný zážitek.

Představení kodexu chování a postupů při plavání s dugongem

K běžnějším, ale přesto vzrušujícím setkáním, která se přihodila při potápění na severním a jižním útesu, patřily síby skvrnité - matka s dcerou (jen o málo větší než moje předloktí) - které kolem nás několikrát propluly. Dalším oblíbeným tvorem, na kterého jsme narazili, byla takzvaná květáková medúza, neboli kořenoústka; tohoto majestátního, tekoucího tvora bych mohla pozorovat celé hodiny. Při potápění brzy ráno nebo pozdě odpoledne jsme naráželi na hejna chňapalů, skalár a kranasů, kteří se krmili v zapadajícím slunečním světle. Po celou dobu pobytu v Marsa Abu Dabbab jsem se v rámci kvalifikace PADI Advanced Open Water Diver zdokonalovala v rozeznávání ryb a učila se také potápět v jeskyních, hloubkách, v proudech a z pláže. Za dva týdny jsem se naučila tolik nových věcí. Nevím, jak budu vše vyprávět doma své rodině, až se vrátím!

Další klíčová část výzkumu RED SEA DOLPHINS PROJECT™ se týkala identifikace delfínů a jejich ochrany. Rudé moře je domovem šestnácti druhů delfínů. Osm z nich je pravidelně pozorováno: delfín skákavý, delfín Ehrenbergův, delfín dlouholebý, delfín pobřežní, kosatka černá, plískavice šedá (také delfín šedý, grampus šedý nebo delfín Rissoův), delfín indočínský a plejtvák Brydeův. Zbylých osm je považováno za vzácné.

Představení vzácných i běžných druhů kytovců v Rudém moři a kodex chování při potápění nebo šnorchlování v místech jejich výskytu.

Delfíni dlouholebí (Stenella longirostris) Monitorování a pozorování

Dvě nejdůležitější lokality pro pozorování delfínů dlouholebých (Stenella longirostris) jsou Sha'ab Samadai a Sha'ab Sataya. Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla zúčastnit nočního výletu do Sataya a tyto delfíny pozorovat a rozeznat.

Když jsem na nočním výletě spala na palubě, probudilo mě vycházející slunce, které zbarvilo oblohu do nádherné oranžovožluté barvy. Ahmed už byl vzhůru a dalekohledem sledoval obzor a hledal delfíny. Já jsem se k němu přidala a celé dopoledne jsem dávala pozor, kdy se v tyrkysovém moři objeví jejich hřbetní ploutve.

Konečně jsme je spatřili a vyrazili se zodiakem k hejnu. Už jsme si vysvětlili, jak se chovat a bezpečně s delfíny plavat, abychom si mohli prohlédnout tyto neuvěřitelné tvory přímo ve vodě. Udržovali jsme dostatečný odstup, šnorchlovali vedle delfínů, pozorovali jejich hravou, uvolněnou náladu a opět se snažili získat záběry, abychom je později mohli identifikovat.

Po více než dvou hodinách plavání a pořizování podvodních snímků pro identifikaci delfínů, kteří se ve vodě pohybovali tak přirozeně a bez námahy, jsem byla vyčerpaná - ale na vrcholu života. Nejenže jsem si zaplavala s delfíny, ale také jsem tyto jedince identifikovala, což pomůže projektu RED SEA PROJECT™ lépe porozumět jejich pohybu a připravit další kroky v jejich ochraně.

Během své stáže jsem se připojila k dvoudenním výletům do Sha'ab Samadai. Potápěli jsme se v jeskynních převisech, pozorovali klauny, kteří se schovávali v sasankách, a znovu plavali s delfíny. Před ponory i mezi nimi jsme turistům na lodi představili kodex chování v blízkosti delfínů a různé druhy těchto savců, které se mohou v Rudém moři vyskytovat. Řeč byla i o tom, jak pracujeme na jejich ochraně.

Můj poslední ponor v Sha'ab Samadai byl zakončen nezapomenutelným zážitkem: mladá kareta pravá se po nádechu na hladině ponořila do hlubin, aby si prohlédla potápěče se vzduchovými lahvemi. Uvědomila jsem si, že se jednalo o dosud neidentifikovanou želvu, natočila jsem ji a pojmenovala "Alexander" po svém bratrovi. Doufám nejen, že se mu daří dobře, a také doufám, že budu moci pokračovat v práci na ochraně želv i delfínů zde v Rudém moři, spolu s RED SEA PROJECT™.

Poslední den jsme strávili návštěvou národního parku Wadi El Gemal, a zároveň jsem se zdokonalovala ve freedivingu. Plavali jsme podél bariérových útesů přímo u nedotčené písečné pláže. Při sledování západu slunce se svým učitelem a přítelem Ahmedem jsem plně pochopila, proč je RED SEA PROJECT™ tak důležitý. Toto neuvěřitelné místo potřebuje co největší ochranu, uznání a konzervaci, aby se bohatým a rozmanitým mořským druhům mohlo i nadále dařit a aby i ostatní návštěvníci mohli spatřit tyto zázraky přírody stejně jako já.

Po neuvěřitelných třech týdnech jsem odjížděla velmi smutná. Když jsem se loučila s personálem hotelu, týmem potápěčského centra a svým nyní již dobrým přítelem Ahmedem, nejenže jsem se toho hodně naučila, ale také jsem si zde v Marsa Alam vybudovala rodinu.

Proto bych tuto zkušenost ráda doporučila každému, kdo má tu možnost spolupracovat s RED SEA PROJECT™. Mohu vás ujistit, že se jedná o důvěryhodnou, bezpečnou a vzdělávací zkušenost, stejně jako o vynikajícně organizovanou a přátelskou organizaci, která se snaží ze všech sil budovat efektivní ochranu, vzdělávat a provádět výzkum všech němých obyvatel Rudého moře.

Na závěr bych také ráda poděkovala Ahmedu Fouadovi za to, že byl skvělým učitelem a parťákem při potápění a věnoval mi čas, aby se podělil o své cenné znalosti a zkušenosti s ochranou přírody v Egyptě.

Autor:

Sophie Jones

RED SEA PROJECT™

Překlad:

Jana Samec

    95
    4